Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά η Γεννηματά

Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό ζητά η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεντευξή της στο Έθνος αναφέρθηκε και στην πρότασή της για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό.  “Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει και η κυβέρνηση έχει χειριστεί με λανθασμένο και εντελώς αναποτελεσματικό τρόπο και αυτό το θέμα. Δεν πρέπει, όμως , σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ότι είναι πλέον αργά και να αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά τη δραματική εξέλιξη των πραγμάτων.

Γι’ αυτό ζήτησα τη σύγκλιση του συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει άμεσα συντονισμένη και αποφασιστική δράση, με εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως Έθνος. Ώστε να μην καταλήξει αυτή η κρίση σε εθνική τραγωδία. Δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα”.

Ερωτηθείσα εάν στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνούσε να θέσει η Ελλάδα ακόμη και βέτο αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις, είπε: “Το δικαίωμα του βέτο πρέπει να ασκείται με φειδώ και μόνο αν πρόκειται να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό που προέχει είναι να αναζητήσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη, να αξιοποιήσουμε την υποστήριξη αλλά και την σωστή ευρωπαϊκή στάση που υιοθετούν και προωθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει να πείσουμε, ακόμα και όσους σήμερα αρνούνται να το κατανοήσουν, ότι το προσφυγικό είναι μείζον ευρωπαϊκό ��έμα και πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά με επιμερισμό των βαρών, χωρίς κλείσιμο των συνόρων. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο και φτάσουμε σε αδιέξοδο τότε ακόμα και ένα βέτο μπορεί να μην προσφέρει τίποτα. Τα κράτη θα δράσουν μονομερώς όπως ήδη σε ένα βαθμό το κάνουν και τα σύνορα θα κλείσουν”.

Σχετικά με την αξιλόγηση του προγράμματος και εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εθνικές γραμμές, ίδιες δηλαδή από όλα τα κόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε: “Είναι φανερό ότι η χώρα εδώ και ένα χρόνο βιώνει όχι απλά μια κρίση, αλλά μια οριακή κατάσταση. Η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς συμμαχίας δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν ξέρει να βγάλει τη χώρα από το τέλειο αδιέξοδο που η ίδια την έχει φέρει. Στην φάση της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή μας, η Ελλάδα είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Σε κάθε ευκαιρία τονίζω την πρότασή μας. Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν σηκώνει αναβολή. Το ζήτημα δεν είναι να μείνει πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας ούτε να καταλάβει τη θέση ο κ.Μητσοτάκης αλλά να μη πέσουμε στο γκρεμό. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική γραμμή”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών επισήμανε: “Αυτό που εγώ εκτιμώ με βεβαιότητα είναι ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι άλλη μία εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν η χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας και ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα στην αξιοπιστία και την σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Δεν σκέφτομαι ούτε όπως ο κ. Μητσοτάκης, ούτε όπως ο κ. Τσίπρας”.

 

 “Η παράταξη μας δεν θα γίνει ουρά κανενός, συμμετέχοντας είτε σε δήθεν προοδευτικά είτε σε δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα. Υπηρετούμε μόνο την αναγκαία Εθνική Ενότητα. Εμείς προτείνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευθύνης και συνεννόησης, των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, με τη συμμετοχή οπωσδήποτε των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους. Μια τέτοια Κυβέρνηση θα έχει την ισχύ και την αξιοπιστία να βελτιώσει δύσκολους όρους του μνημονίου, να συμφωνήσει νέα απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό κράτος” συνέχισε η κ. Γεννηματά ενώ αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο  συνέδριο του Ποταμιού είπε:

 

“Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή με κοινωνική ευαισθησία και προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο που θα ανατρέψει στρεβλώσεις και θα στηρίξει τη χώρα ώστε να μπούμε επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια τέτοια πορεία μπορεί να εγγυηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πολιτικός φορέας , με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένος από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες βαλκανικού τύπου και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό το στόχο έχει η πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται αυτή τη στιγμή στο χώρο, να έχουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό προγραμματικό διάλογο. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου εξουσίας . Το Ποτάμι, μαζί με άλλες δυνάμεις, θέλουμε να έχει ισότιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.”

 

Διαβάστε επίσης

Παπανδρέου: Γι’ αυτό έπεσε η κυβέρνησή μου

Σημίτης: Κυβερνούν πρόσωπα ανόητα – ΒΙΝΤΕΟ

Το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο ξεκαθάρισε ο Θεοδωράκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ