Επιμένει σε συνεργασία με τη ΝΔ ο Φωτήλας

Για συνεργασία από θέση αυτονομίας του Ποταμιού, κατά κύριο λόγο με τη Νέα Δημοκρατία, για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, κάνει λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος.

Επισημαίνει ότι στόχος του Ποταμιού θα πρέπει να είναι η συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου, εκφράζοντας την έντονη επιφύλαξή του για την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, η οποία, κατά τον κ. Φωτήλα, συνιστά προσπάθεια κομματικών μηχανισμών και όχι της κοινωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Ερ: Τι κρίνεται και για ποιους λόγους στο συνέδριο του Ποταμιού;

Απ: Με ευκαιρία το συνέδριο, ήρθε η ώρα όλοι μας να δούμε πού θέλουμε να πάει το Ποτάμι. Έφτασε η ώρα της συνεννόησης, της αλλαγής. Το Ποτάμι πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που του αρμόζει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πρέπει να θέσει τις βάσεις, ώστε όχι μόνο να διακηρύσσει μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας, αλλά να βρει και τρόπο να τις εφαρμόσει.

 

Ερ: Στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, με τα αδιέξοδα της χώρας λόγω των κυβερνητικών αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η θέση του Ποταμιού;

Απ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Για τον λόγο αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή χτες. Το Ποτάμι οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το τέλμα αυτό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είτε από αυτή τη βουλή είτε από την επόμενη. Σίγουρα, απεύχομαι εκλογές αλλά είναι πολύ χειρότερο να έχουμε τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, παρά να οδηγηθούμε σε εκλογές.

 

Ερ:Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθείτε; Προς τη Κεντροαριστερά ή προς τη Κεντροδεξιά και με ποια πολιτική πρόταση;

 Απ: Το Ποτάμι είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη, που πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Οφείλουμε να ανατρέψουμε τη στασιμότητα και τον λαϊκισμό. Το σίγουρο είναι ότι η πληθώρα των εθελοντών μας δεν θέλει καν να σκεφτεί οιαδήποτε συνεργασία με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Οπότε, εάν θέλουμε να πετύχουμε και να κάνουμε έργα τις μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο λόγια, πρέπει να προχωρήσουμε σε συνεργασίες, διατηρώντας όμως την αυτονομία μας.

Μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει μέσα από συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για παράδειγμα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύω ότι υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και μεγάλες διαφορές – το έχει δηλώσει άλλωστε αυτό και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αν πράγματι, η νέα ηγεσία της ΝΔ μας αποδείξει ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγές, χωρίς να παρασύρετε από λαϊκίστικες πολιτικές, θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε μαζί τους, διατηρώντας πάντα όμως την αυτονομία μας.

 

Ερ: Σας αφορά και γιατί η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για μια Προοδευτική Συμμαχία;

Απ: Πιστεύω ότι είναι ορατή η ανάγκη της δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού- μεταρρυθμιστικού κέντρου. Όμως, αυτή η δημιουργία δε θα είναι και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα κομματικών μηχανισμών – κάτι το οποίο νομίζω ότι υιοθετεί η κ. Γεννηματά. Τέτοιου είδους συνεργασίες ούτε η κοινωνία επικροτεί, ούτε το Ποτάμι επιδιώκει.

Ερ: Είναι εφικτό να προκύψει τρίτος πολιτικός πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προσωπικά, ο μόνος μου στόχος είναι το καλό της χώρας και να βγει από την κατάσταση που έχει βρεθεί μετά από τις ασυδοσίες του παρελθόντος. Στην παρούσα κρίσιμη, για την Ελλάδα, περίοδο είναι δευτερεύον εάν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ή δύο ή τριών ή τεσσάρων πόλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Κουμουτσάκος: Η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ