Το σχόλιο της Γιαννάκου για τη συνέντευξη Τσακαλώτου στη Realnews

Η χώρα μας δεν τυγχάνει ευρωπαϊκής συμπεριφοράς διότι “δεν συμπεριφέρθηκε ευρωπαϊκά χρεοκοπώντας”, σημείωσε η πρώην υπουργός της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Realnews, ενώ επισήμανε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει την απόλυτη ισχύ και όλες τις αρμοδιότητες.

Μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, η κ. Γιαννάκου ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν σημαίνει ότι θα πληρώσει και ολόκληρο το λογαριασμό της προσφυγικής κρίσης.

Η πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι στα Συντάγματα των περισσότερων χωρών – μελών της ΕΕ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους πρόσφυγες, επέκρινε τις 21 από τις 28 χώρες μέλη, που -όπως είπε- δεν συμφωνούν στον αριθμό προσφύγων που θα φιλοξενήσουν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Πολωνία, αλλά και σε ορισμένες κεντροευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι “συμπεριφέρονται κατά τρόπο ανιστόρητο”.

“Γιατί από τις 28 μόνο οι 7 δέχονται να αναλάβουν αυτό το βάρος;” διερωτήθηκε η κ. Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα υποεκτίμησαν το προσφυγικό πρόβλημα, ελπίζοντας, λανθασμένα, ότι μετά το καλοκαίρι του 2015 θα μειώνονται οι προσφυγικές ροές.

Είπε, ακόμη, ότι ο έλεγχος των προσφύγων στην Ελλάδα πρέπει να είναι λεπτομερής και με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να ελέγξει τη “λαθρεμπορία ανθρώπων”, από την οποία -όπως επισήμανε- επιβιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη γειτονική χώρα.

Αναφερόμενη στα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “τα πηγαίνει καλά” και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα, χωρίς υπερβολές και χωρίς να ζητάει εκλογές από αύριο το πρωί. “Κάθε τρεις και λίγο θα κάνουμε εκλογές;” διερωτήθηκε η κ. Γιαννάκου.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά Τσακαλώτου για τον ρόλο του ΔΝΤ

EE: Ανεργία, οικονομία και μετανάστευση, τα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων

Για τα “κόκκινα” δάνεια συζήτησαν Στουρνάρας και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ