Κάμερον: Συμφωνία αρκετή για να προτείνω παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών-μελών της χθες στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτιμώντας πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.

Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.

Νωρίτερα χθες, ο Κάμερον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κάμερον πρόσθεσε σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία στην κυβέρνησή του «αύριο» (σήμερα Σάββατο).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε νωρίτερα πως η συμφωνία εγκρίθηκε «ομόφωνα» από τους 28 ηγέτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι Βρετανοί επιλέγουν το… Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας θα είναι “σοκ” για την Ευρώπη δήλωσε ο Βαλς

Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει «plan B» για ένα Brexit

Τουσκ στο BBC: Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να τα βρούμε με τη Βρετανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ