• Γιατί έδωσε δίκιο στον Παπαδημούλη ο Ντάισελμπλουμ;

  3:53 μμ, Πέμπτη 18 Φεβ 2016 3:53 μμ, Πέμπτη 18 Φεβ 2016

  Ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απηύθυνε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την Ευρωομάδα της Αριστεράς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

  Συγκεκριμέμενα, ο κ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «ο ελληνικός λαός πληρώνει με τεράστιο κοινωνικό κόστος μία κακή διακυβέρνηση πολλών χρόνων, αλλά και ένα πρόγραμμα μονομερούς λιτότητας που προκάλεσε τεράστια ύφεση και ανεργία».

  Άμεση ήταν η απάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη: «Έχετε δίκιο. Τα προβλήματα οφείλονται σε μία κακή διακυβέρνηση δεκαετιών - Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

  Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον διάλογο που είχε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Δημήτρης Παπαδημούλης:

  "Ο ελληνικός λαός πληρώνει με τεράστιο κοινωνικό κόστος μια κακή διακυβέρνηση πολλών χρόνων που δημιούργησε ελλείμματα και χρέη, αλλά και ένα πρόγραμμα μονομερούς λιτότητας το οποίο προκάλεσε τεράστια ύφεση και τεράστια ανεργία.

  Σημείωσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση κ. Νταισελμπλουμ όσα μας είπατε σήμερα για τις εξαιρετικά εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, για το ότι έχουν ανεβάσει ταχύτητα και για το ότι προχωρούν τα πράγματα και ενισχύεται η εμπιστοσύνη. Σημείωσα επίσης κάτι που είπατε μετά το τελευταίο Eurogroup στη συνέντευξη τύπου ότι "το δημοσιονομικό μονοπάτι στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη".

  Από την στιγμή που υπάρχουν προβλέψεις και εκτιμήσεις και δικές σας και της Κομισιόν, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το καλοκαίρι και μετά, και επειδή η οικονομία είναι και κλίμα, σας ερωτώ πότε θα επιταχύνετε και εσείς, εκτός από τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση; Πότε εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να γίνει, πότε οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την δουλειά που τους έχει ανατεθεί;

  Και να πω και κάτι για τους συναδέλφους που δεν γνωρίζουν, και δικαίως, την ελληνική κατάσταση. Τα κόμματα που κυβερνούσαν την Ελλάδα, για 35 χρόνια είχαν φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα με 325 ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί μια δύσκολη μεταρρύθμιση με δικαιοσύνη για να διασφαλίσει ότι και οι νεότερες γενιές θα παίρνουν συντάξεις, δημιουργώντας ένα ασφαλιστικό ταμείο.

  Σας ερωτώ όλους, όχι μόνο τον κ. Ντάισελμπλουμ, αν θα μπορούσατε μια τέτοια μεταρρύθμιση να την εφαρμόσετε στην χώρα σας, για να μην πυροβολούμε εύκολα το ασθενοφόρο.

  Ευχαριστώ πολύ."

  Η απάντηση του Νταισελμπλουμ:

  "Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδημούλη για την ερώτησή σας.

  Νομίζω ότι έχετε δίκιο στην αρχή που είπατε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα οφείλονται σε κακή διακυβέρνηση δεκαετιών. Είναι σωστό αυτό.

  Έπειτα είπατε βέβαια ότι επικρίνετε το πρόγραμμα, λέτε ότι υπήρξε υπερβολική λιτότητα και αυτό επιδείνωσε την κατάσταση. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι όταν τα πραγματικά στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό εμφανίστηκαν, μιλάμε για ένα έλλειμμα μείον 15%. Τότε άρχισε το πρόγραμμα, εκεί βρισκόμασταν και το ξεχνούν πολλοί αυτό. Εκεί βρισκόταν η Ελλάδα όταν είχαμε τα πραγματικά στοιχεία. Συνεπώς η λιτότητα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος προκειμένου να επιστρέψουμε σε υγιή δημοσιονομικά. Είναι αναγκαίο για όλους μας να νοικοκυρεύουμε τα πράγματα στις χώρες μας.

  Όμως τώρα όπως είπατε το στοιχείο κλειδί είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων και στην Ελλάδα, και κυρίως στην Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την οικονομία.

  Η ερώτησή σας ήταν πότε θα γίνει η αξιολόγηση. Νομίζω όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και θέλω να πω στην ελληνική κυβέρνηση ότι όντως έκαναν σοβαρές προτάσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όμως παραμένουν κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με δημοσιονομικά χάσματα για τα επόμενα χρόνια. Οπότε μακροπρόθεσμα η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη. Υπάρχουν όμως τώρα βραχυπρόθεσμα κάποια κενά και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν. Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες προτάσεις για να πάψει να υπάρχει αυτό το χάσμα. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα.

  Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όλοι θέλουμε να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα."

  Διαβάστε επίσης:

  Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

  Παπαδημούλης: Άστοχο το σχόλιο του Λαζόπουλου για τον Σόιμπλε

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα