Συζήτηση περί της FYROM διοργάνωσε το Δίκτυο Ναυαρίνο

Πανεπιστημιακοί της γειτονικής χώρας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση με θέμα: «Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τι ακολουθεί;» που διοργάνωσε το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «’Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της FYROM.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε μια αναδρομή στους κρίσιμους σταθμούς της χώρας από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα της επικαιρότητας, με σημαντικότερα, τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα και το προσφυγικό. Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης ο διευθυντής του Δικτύου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι η εκδήλωση αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στη γειτονική χώρα, καθώς και στην ανίχνευση του πώς μπορούν να εξελιχθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ως γειτονικές, οι δύο χώρες.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ζόραν Ιλιέφσκι υπογράμμισε ότι περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη FYROM έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και τετρακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα του, συνεισφέροντας στις δύο οικονομίες, από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σημείωσε, ότι η χώρα του δε θα επιθυμούσε σε καμιά περίπτωση και εξ αιτίας της προσφυγικής κρίσης να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και ότι η δημιουργία φραχτών στα σύνορα στοχεύει απλώς στον καλύτερο έλεγχο του «διαδρόμου» για τη διέλευση των προσφύγων, ώστε «από ένα σημείο, με το χαρτί της ταυτοποίησης, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις και διαδικασίες» να μπορούν να περνούν οι πρόσφυγες και να αποκλείονται ύποπτοι για αξιόποινες πράξεις και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Η FYROM δε θέλει το διάδρομο κλειστό. Το 60% των εισαγωγών έρχεται από την Ελλάδα» είπε ο κ. Ιλιέφσκι και πρόσθεσε: «Θέλει ένα διάδρομο για τους πρόσφυγες, ελεγχόμενο, γιατί όταν έρχονται από δεκάδες σημεία είναι πρακτικά δύσκολο να γίνει ο έλεγχος, όπως πρέπει».

Στο ιστορικό και στις κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου «’Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», Νέναντ Μάρκοβικ, με τελευταία την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της χώρας του, που οδηγεί στις επικείμενες εκλογές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι προηγούμενες κρίσεις ξεπεράστηκαν με αμοιβαίους συμβιβασμούς και συνεννοήσεις, που τουλάχιστον απέτρεπαν χειρότερες εξελίξεις.

Ο καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου , Βλάντιμιρ Μποζινόφσκι αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές και στη συζήτηση που γίνεται μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης για την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες έχουν οριστεί καταρχήν στις 24 Απριλίου και για το εάν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα για μικρή χρονικά αναβολή τους, αλλά και στην καχυποψία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Σημείωσε πάντως ότι δεν είναι κάποια ξεχωριστή κρίση, αφού από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια και μέχρι στιγμής ξεπεράστηκαν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Ν.Α. Ευρώπης» του Τετόβου, Βέτον Λατίφι ανέφερε ότι θέματα δημοκρατίας και της εμβάθυνσης της, δεν είναι απλώς θέματα συμφωνίας, ή διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων σε κάποιο επίπεδο, μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά μια διαδικασία βαθύτερη και πιο μακρόχρονη, εμπιστοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων και των θεσμών.

Τέλος, ο διευθυντής του προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και των δικαιωμάτων του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, καθηγητής Ντέιβιντ Φίλιπς αναφέρθηκε σύντομα στην ένταση που επικρατεί στη Συρία, στη ρωσική εμπλοκή και τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, καθώς και στη στάση της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Λυκόσκυλα καταδιώκουν μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια

Σοκάρει η δήλωση του Αυστριακού υπ. Εξωτερικών για τα ελληνικά σύνορα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ