Γεροβασίλη: O Πρωθυπουργός στη Σύνοδο θα είναι εγκαλών, όχι εγκαλούμενος

“O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο δημοτικό ραδιοσταθμό του Ηρακλείου Αττικής.

“Το Προσφυγικό, και μάλιστα σε τέτοιους αριθμούς, είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο από  εμάς, με βάση τη δυνατότητα της χώρας. Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Και βεβαίως είναι σημαντικές όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να φθάνουμε να έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα συμφωνηθέντα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι ως ευρωπαϊκό πρόβλημα θα πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή λύση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται και η κάθε χώρα να σηκώνει  το βάρος που της αναλογεί” είπε η κ. Γεροβασίλη.

“Σήμερα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που αύριο ο Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών” πρόσθεσε. 

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού και όχι με όρους κλειστών συνόρων και μάλιστα με δηλώσεις από χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά στ’ αλήθεια υπονομεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική «ας συμβεί λίγο παραπέρα, να μην συμβεί σε εμένα». Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση” συνέχισε η κ. Γεροβασίλη. 

Παράλληλα σημείωσε ότι σε καμία χρονική στιγμή, με κανένα τρόπο δεν έχουμε ως κυβέρνηση συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με το θέμα της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού προγράμματος για τη χώρα.” Όχι μόνο για λόγους αξιακούς αλλά για λόγους πραγματιστικούς. Τονίζω το «αξιακό», διότι αυτή η άποψη δεν θα μπορούσε να μπει καν στη λογική μας” επισήμανε.

 

 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της χώρας, είπε μεταξύ άλλων: “Δεν έχουμε αφήσει τίποτα να φθάσει στην τελευταία στιγμή. Η αξιολόγηση και το ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το χρονοδιάγραμμα, όπως θυμάστε, και από τη συμφωνία – όπως κλείστηκε το καλοκαίρι, τον Ιούλιο – έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία μέχρι στιγμής τηρούνται ακριβώς. Ξέραμε ότι φθάνοντας στο ζήτημα της Α’ αξιολόγησης, παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για  να επιβάλουν καινούργια πράγματα”

” Η κυβέρνηση ακολουθεί το προεκλογικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου και έχει πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση και εντολή από τον ελληνικό λαό” υπογράμμισε ενώ ερωτηθείσα εάν θα αντέξει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενόψει ασφαλιστικού σημείωσε: “Με τους ΑΝΕΛ δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Όλα όσα γίνονται είναι γνωστά σε όλους. Η συνεργασία είναι εξαιρετική με γνωστές διαφωνίες, που όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Είναι θεμιτές διαφωνίες, γνωστές εκ των προτέρων. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια.  Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε ίδιοι, ούτε εμείς ούτε εκείνοι. Ωστόσο ξέρουμε πολύ καλά στο γιατί έχουμε συμμαχήσει και που υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ακόμη και σε σοβαρά θέματα, που χρειάζεται να αντιμετωπίζονται από μια σοβαρή συγκυβέρνηση. Έτσι πορευόμαστε μέχρι τώρα και έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια”.

 

Διαβάστε επίσης

Σγουρίδης: Ο Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες όπως ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου

Ο Μητσοτάκης στον Γιούνκερ: Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ