Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Τουσκ

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να συναντήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τουσκ αναμένεται να είναι η πρώτη σε ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες το επόμενο τριήμερο, και στις οποίες το προσφυγικό ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι είναι η ώρα για τους εταίρους, αλλά και για την Τουρκία να κάνουν το ίδιο στο προσφυγικό αναμένεται να στείλει σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αναμένεται να επισκεφτεί και να εγκαινιάσει τα 4 hot spots (κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων) στα νησιά, τα οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά ως το τέλος της εβδομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα, και μια πολύ δύσκολη μάχη, ώστε να αποτραπούν πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα μας σε ότι αφορά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμμετοχή της στη συνθήκη Σένγκεν.

Παρά τις πολλές προγραμματισμένες επί μέρους συναντήσεις και τα επιχειρήματα, τα οποία θα έχει ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των hot spots, αλλά και τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την φύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως κάποιες χώρες θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων, ερμηνεύουν δε το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των χωρών του Βίζεγκραντ που ζήτησε ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που δεν μειωθούν οι προσφυγικές ροές ως το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση που έγινε χθες στην Πράγα, συμμετείχαν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, ενώ είχαν προσκληθεί η Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση για το προσφυγικό με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει ως κύρια θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό και τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Οι «28» θα συζητήσουν για την μεταναστευτική κρίση, η οποία επιδεινώνεται λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο ωστόσο, θα γίνει μια μίνι συνάντηση κορυφής που οργανώνεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και η Αυστρία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας και συνολικά 11 χωρών της ΕΕ.

«Η συνάντηση αυτή πριν από τη σύνοδο κορυφής θα γίνει στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ αυτήν την Πέμπτη το μεσημέρι», επιβεβαίωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου ωστόσο θα υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου για πρώτη φορά και συνάντηση της τριμερούς ανάμεσα σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες, για την προσφυγική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Ύστατη μάχη για να μην κλείσουν τα σύνορα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ