Η άγνωστη “περιπέτεια” του Τσίπρα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Μία μίνι ένταση καταγράφηκε στο ταξίδι μετάβασης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευαν, στον Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα “Καθημερινή”. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του Πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ΄ότι την θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει τη πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να εφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον Πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη, αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. 

Τέλικά, σύμφωνα με την “Καθημερινή” ακολούθησαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπερπτήσης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά. 

 

Πηγή “Καθημερινή της Κυριακής”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ