Ύστατη μάχη για να μην κλείσουν τα σύνορα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ύστατη μάχη δίνει έως και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, σε μια-απέλπιδα προς το παρόν-προσπάθεια να μην κλείσουν τα σύνορα με τη FYROM.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι το τριήμερο (Τετάρτη έως Παρασκευή) που ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr:

•  Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες, όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, με το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι να αναβάλλεται-εξ άλλου, στη Σύνοδο Κορυφής των Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που πραγματοποιεί το «γύρο των πρωτευουσών » ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ την Τετάρτη θα έχει τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν θα συναντηθεί την ίδια ημέρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που προϊδεάζει για ευρύτερη πρωτοβουλία Γιούνκερ στη χώρα μας, ανεξαρτήτως του τι θα ανακοινωθεί επισήμως.

•  Στις Βρυξέλλες θα συνέλθει εκ νέου η λεγόμενη «Μίνι Σύνοδος Κορυφής» για το προσφυγικό, που είχε συνέλθει και στις 17 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία της Άγκελα Μέρκελ. Στη «Μίνι Σύνοδο Κορυφής» συμμετέχουν οι ηγέτες οκτώ χωρών (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία), ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ημερήσια ατζέντα της «Μίνι Συνόδου» οριστικοποιήθηκε το βράδυ χθες και ουσιαστικά θα προετοιμάσει και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Συνομιλίες για Συρία και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επενδύει πολλά στη «Μίνι Σύνοδο Κορυφής» προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με τη FYROM, ενώ η Αθήνα «επενδύει» σε δυο ακόμα εξελίξεις: Πρώτον, στο ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν-μετά και την επικοινωνία Ομπάμα με Πούτιν- διαπραγματεύσεις κορυφής για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Και δεύτερον, στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς δύσκολα θα μπορεί να κατηγορηθεί και-κοτζάμ- Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα.

Ανησυχία για ροές και…παραδειγματισμό!

Ταυτόχρονα, ωστόσο, την Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα το (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο οι προσφυγικές ροές να αυξηθούν, γεγονός που εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων. Ακόμα, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα-και δικαίως-ότι στην προσπάθεια να δικαιολογηθούν αποτυχημένες πολιτικές είναι πολύ πιθανό να αναζητηθούν «μαύρα πρόβατα» προκειμένου να τους χρεωθεί ο…μουτζούρης! Και σε μια τέτοια εξέλιξη τα πράγματα θα περιπλακούν ιδιαίτερα.

Η ομάδα Βίζεγκραντ, η Σύνοδος στην Πράγα και ο…Μπορίσοφ!

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται από την Αθήνα η σημερινή συνεδρίαση στην Πράγα της ομάδας των «χωρών Βίζεγκραντ», στην οποία συμμετέχουν Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία και είναι «υπό διεύρυνση» με χώρες όπως η FYROM –και κυρίως- η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Όρμπαν, η οποία διακατέχεται από σχεδόν ρατσιστικές θέσεις στο θέμα των προσφύγων, η ηγετική ομάδα των χωρών της Βίζεγκραντ, επιχειρεί να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα. 

Ο ίδιος ο Όρμπαν, μάλιστα, προ ημερών βρέθηκε στη Σόφια, προκειμένου να πείσει το Βούλγαρο Πρόεδρο Μπορίσοφ να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά δεν βρήκε την ανταπόκριση που ανέμενε. Το κλείσιμο των συνόρων της με την Ελλάδα, πάντως, φοβάται και η FYROM, καθώς ενδέχεται να μπλεχθεί σε άσχημες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές (και…άλλες, πιθανόν χειρότερες περιπέτειες).

«Παρήγορο» για τη Αθήνα ότι «εκλήθη και ο Τσίπρας»

Η ομάδα Βίζεγκραντ έχει προσκαλέσει στην Πράγα τον Μπορίσοφ, προκειμένου να τον πιέσει για το κλείσιμο των συνόρων. Η Αθήνα, πάντως, κινήθηκε παρασκηνιακά το διάστημα αυτό, προκειμένου σήμερα να μην αποφασιστεί στην τσέχικη πρωτεύουσα κλείσιμο των συνόρων. Θεωρεί δε ως «παρήγορο» ότι στη Σύνοδο της Πράγας εκλήθη και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ασχέτως εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην παραβρεθεί εξ αιτίας του-ιδιαίτερα- βεβαρημένου προγράμματός του…

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν δίνει 12 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη δημιουργία hotspot

Συνάντηση Ευρωπαίων – Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ