Αποστόλου: Επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες – ΒΙΝΤΕΟ

“Επιμένουμε στο διάλογο με τους αγρότες, τον κρίνουμε αναγκαίο και θεωρούμε ότι ανοίγει δρόμους και λύνει προβλήματα” τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.

«Τα σημερινά επεισόδια αποτελούν μια μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» σχολίασε ο κ. Αποστόλου.

Ο υπουργός Αγρότικής Ανάπτυξης τόνισε οτι “Έχουμε δεσμευτεί για την έναρξη μιας συνολικής προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, ως του βασικού μοχλού για να ξεφύγουμε από την μιζέρια του σήμερα, αρχίζοντας μια νέα συγκροτημένη προσπάθεια” 

Ο κ. Απόστόλου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σημειώνοντας. “Τι παραλάβαμε εμείς; Μόνο   τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., κι ένα ΠΑΑ ,που μας επέστρεψε η Ε.Ε. ως πρόχειρο.” 

“Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Βρήκαμε το νόμο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και φορολογεί με 13% από το πρώτο ευρώ.  Οι αγρότες για το καθαρό εισόδημα του 2014  θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή   670 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσαν  270 εκατ. ευρώ” σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ισχύουν. Συνεχίζει δηλαδή να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι τα  12.000 ευρώ, και  τα  ποσά που  θα πληρώσουν  τη φετινή χρονιά  για τα εισοδήματα του 2015 θα είναι  περίπου 225 εκατ. ευρώ, για φορολογητέο καθαρό εισόδημα ύψους 1,33 δις ευρώ” τόνισε.

“Δεν βλέπετε ότι, όχι μόνο με την ισχύουσα φορολογική ρύθμιση, αλλά ακόμη και με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές (20% και στη συνέχεια 26%) η συνολική φορολογική επιβάρυνση  με βάση το ίδιο εισόδημα  δεν θα φτάσει καν στα  470 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με το δικό σας νόμο;” είπε ο κ. Αποστόλου.    

Επεσήμανε επίσης ότι “γνωρίζουν οι αγρότες ότι εμείς βάζουμε τάξη στο χάος των πληρωμών τους. Το Δεκέμβρη πληρώσαμε συνολικά 2 δις , 1,2 δις της  βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής και 800 εκατομμύρια  για εκκρεμότητες από το 2008 έως το 2014 και αποζημιώσεις, ενώ το 2015, μετά από πολλά χρόνια δεν μας επιβλήθηκε πρόστιμο. Υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα.

Είναι ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσει.”

Πρόσθεσε ότι “παρόλα αυτά, καταβλήθηκε έγκαιρα η 1η δόση της εκκαθάρισης της  Βασικής Ενίσχυσης, τη στιγμή που οι πολλές  ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις.

Το κυριότερο είναι όμως ότι τηρήθηκαν  όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τομέα.”

“Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι οι αλλαγές που συζητάμε για το ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.” υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.

Πρόσθεσε ότι “ειδικά όμως για τους αγρότες, παρότι επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό, σε σχέση με άλλους κλάδους, πλαίσιο, εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019) και όχι απότομα και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

“Είναι αδιανόητο να μας κατηγορείτε για έλλειψη διαλόγου.” υποστήριξε ο κ. Αποστόλου. “Έχω συναντήσει όχι μόνο εγώ, αλλά και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, αλλεπάλληλες φορές αγρότες από όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας. Πάντα με μια στάση στήριξης του χώρου,  γιατί όντως την έχει ανάγκη σε μόνιμη βάση. Πάντα τους περιμένει κι ο Πρωθυπουργός” πρόσθεσε. 

“Η κυβέρνηση, στην πρότασή της για τους αγρότες, είναι φανερό ότι τους αντιμετωπίζει το δυνατότερο ευνοϊκά.” τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του κ. Αποστόλου:

Διαβάστε επίσης:

Λεβέντης: Δεν μπορεί ο κάθε Κατρούγκαλος από το Κολωνάκι να καταλάβει τους αγρότες – ΒΙΝΤΕΟ

Να ανοίξουν τους δρόμους καλεί τους αγρότες η Γεννηματά – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ