• Μουζάλας: Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο απόψεις για το προσφυγικό

  2:50 πμ, Πέμπτη 11 Φεβ 2016 2:50 πμ, Πέμπτη 11 Φεβ 2016

  Σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για το προσφυγικό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην συζήτηση με τίτλο «Προσφυγικό: κρίση για την Ευρώπη, πρόκληση για τους πολίτες», που διοργάνωσαν από κοινού οι δήμοι Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας.

  Κατά πρώτον, στο επιχείρημα πως η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική της αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες για να έρθουν, ο Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο δε θα ήταν κατ’ ανάγκη κατηγόρια, ανέφερε πως κανείς δεν είπε στους πρόσφυγες "ελάτε", ούτε τους έκλεισε το μάτι, οι ίδιοι φύγαν γιατί η εναλλακτική ήταν να σκοτωθούν. "Αν υπήρχε κάποιος ελκτικός παράγοντας δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η Γερμανία που σε κάποια στιγμή δήλωσε πως θέλει τους πρόσφυγες και έχει δουλειές για αυτούς", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από τους λόγους, η Γερμανία υπήρξε πράγματι φιλική προς τους πρόσφυγες.

  Την κατηγορία πως η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την έκταση του προσφυγικού αντιπαρήλθε ο Γ. Μουζάλας εξιστορώντας πως γιγαντώθηκε το προσφυγικό θέμα παραθέτοντας στοιχεία. "Τον Ιανουάριο του 2015 περικόπηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες σε Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, μέχρι τον Ιούνιο καλυπτόντουσαν οι ανάγκες μόνο του 1/4 του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος και έκλεισαν τα σχολεία στα προσφυγικά καμπ, με αποτέλεσμα 750.000 παιδιά να σταματήσουν το σχολείο", επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η πρώτη ευρωπαϊκή σύσκεψη για το προσφυγικό έγινε τον Απρίλιο και φέτος, σε σχέση με πέρσι, η αύξηση των αφίξεων ήταν 1.900%.

  Τρίτον, σχετικά με αιτιάσεις πως "στην Ελλάδα δε γίνεται καλή καταγραφή των προσφύγων, ο Γιάννης Μουζάλας απάντησε πως όταν ξεκίνησαν οι ροές, η Ελλάδα είχε δώδεκα ειδικά μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ενώ χρειάζονταν εκατό. Πριν ένα μήνα υπήρχαν 66 μηχανήματα, που ήρθαν τους τελευταίους μήνες. Οι εμπλεκόμενοι δουλεύουν τόσο πολύ, υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας που "η αστυνομία έκανε σε εικοσιτετράωρη βάση δακτυλοσκοπήσεις χρησιμοποιώντας μελάνι, γιατί δεν έφταναν τα μηχανήματα".

  Έδωσε το παράδειγμα, πως μετά το χτύπημα στο Παρίσι και όταν έγινε γνωστό πως δυο από τους τρομοκράτες πέρασαν από την Ελλάδα, ήταν οι ελληνικές αρχές που έδωσαν τα στοιχεία για να εντοπιστούν ποιοι τελικά ήταν οι δυο δράστες.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως κάτι τέτοιο νομικά δε γίνεται. "Αυτό που εννοούνε οι εκπρόσωποι των χωρών που αναπαράγουν αυτό το σενάριο, είναι πως θα βγουν οι ίδιες από τη Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορά τους και αφήνοντας μόνη την Ελλάδα και τότε υπάρχει η πιθανότητα να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες. Έτσι, μπορεί να αποκλειστεί η οδός της Ειδομένης, ο μοναδικός νόμιμος διάδρομος αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη." Επίσης, ο Γ. Μουζάλας δήλωσε πως "φυλάμε τα σύνορά μας εξαιρετικά, ενώ έχουμε σώσει 123.000 ανθρώπους σε 1.700 επιχειρήσεις του λιμενικού".

  Τέλος, ο Γιάννης Μουζάλας περιέγραψε πως στην Ευρώπη υπάρχουν ουσιαστικά δυο απόψεις, από τη μια ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός λόγος της Ευρώπης-Φρούριο, που όλα τα κόμματα, τόσο το Λαϊκό, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, τον ακολουθούν και από την άλλη η προσπάθεια λογικού χειρισμού και διευθέτησης του ζητήματος που εκφράζεται από την Αριστερά. Παράλληλα, τόνισε πως είναι άδικη η προσπάθεια να συνδεθεί γραμμικά το προσφυγικό ρεύμα με την τρομοκρατία.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Ο Μουζάλας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - ΒΙΝΤΕΟ

  Ο Μουζάλας "στον ενικό": Αν σφραγιστούν τα σύνορα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αλλά θα είναι διαχειρίσιμο -BINTEO

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα