Την άμεση απόσυρση του “αντιασφαλιστικού” νομοσχεδίου ζητά ο Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα, ως ζήτημα αιχμής αυτή την στιγμή είναι η απόσυρση καταρχήν του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου “και βέβαια από κει και πέρα να ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά άλλα, όπως είναι τα φορολογικά μέτρα, η κατάργηση παλιών και νέων μέτρων, να αποσυρθούν άλλα που ετοιμάζονται.”

Χαρακτήρισε “ψεύτικο” και “απαράδεκτο” το δίλημμα «δε θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, αν δεν περάσουν τα μέτρα, που είναι προαπαιτούμενα κλπ», επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει να ματώσει ο λαός μας ξανά για να υπάρχει χρηματοδότηση.”

“Δεν μπορεί να είναι πρόβλημα του εργάτη και του αγρότη σήμερα εάν θα έχει ο τάδε μονοπωλιακός όμιλος μεγαλύτερη κερδοφορία ή μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γιατί τέτοια συμφέροντα υπηρετούνται με αυτούς τους νόμους, τους βάρβαρους, με αυτά τα μνημόνια, με αυτά τα προαπαιτούμενα και πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτά” είπε.

Είπε ότι η πρόσκληση για την αυριανή συνάντηση της θεσμικής επιτροπής από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αγρότες “είναι απάτη”, προσθέτοντας “σωστά κατά τη γνώμη μας απάντησαν χτες οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων στη μεγάλη σύσκεψη που είχαν. Δεν πρόκειται να συμμετάσχει κανείς αγροτικός σύλλογος, καμιά επιτροπή, κανένα μπλόκο, σε αυτή τη δήθεν συζήτηση, το διάλογο παρωδία.”

Αποσαφήνισε την άποψή του αυτή, λέγοντας ότι οι αγρότες από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και πως “αν θέλει διάλογο η κυβέρνηση, να πάνε οι αγρότες, να πάνε οι άλλοι φορείς, να ξεκινήσει με βάση τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση δεν λέει «αποσύρω αυτό το νομοσχέδιο και ελάτε εδώ να συζητήσουμε από την αρχή, να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το ασφαλιστικό πρόβλημα κλπ». Τους λέει ελάτε εδώ δήθεν να κάνουμε διάλογο στη βάση αυτού που κατέθεσε.”

Ερωτηθείς αν πρέπει και οι αγρότες να πάρουν κάποιες ευθύνες πάνω τους, είπε ότι “έχουν ήδη πάρει πολλές, όπως τα λαϊκά στρώματα που είναι οι μόνοι που υποφέρουν, ενώ όλα αυτά τα χρόνια με όλα τα μνημόνια, με όλη αυτή την πολιτική, η μόνη τάξη που δεν έχει πληρώσει τίποτα, είναι οι μεγάλοι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, αυτή η τάξη που έχει την πραγματική εξουσία και ρυθμίζει με βάση τα συμφέροντά της, το πολιτικό της προσωπικό και αυτή η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό αυτής της τάξης, που υλοποιεί όλα αυτά.”

Με αφορμή δημοσιογραφική αποστροφή περί “ήπιας αντιμετώπισης των αγροτών στο θέμα της φορολόγησης” είπε ότι “τα παλιά φορολογικά μέτρα είναι μια βασική αιτία που έχει φθάσει στο αμήν η κατάσταση”, ενώ πέραν των παλιών αυτών μέτρων “θέλουν να φέρουν και καινούργια”.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο μεγάλος καπιταλιστής αγρότης πρέπει να πληρώσει, τονίζοντας ότι στα μπλόκα είναι ο μικρός και μεσαίος αγρότης.

Ανέφερε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι γραμμή μείωσης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, τονίζοντας, εν συνεχεία, “όχι να πάψει να υπάρχει μια οποιαδήποτε πρωτογενής παραγωγή, αλλά να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αγροκτήματα σε μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπου θα είναι κάποιοι οι οποίοι θα έχουν και τη βιομηχανία τους, θα έχουν και την καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση, θα έχουν και μετοχές σε μία τράπεζα, θα έχουν πιθανόν και κάποια πλοία ως εφοπλιστές. Αυτή είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.”

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει, είπε “φυσικά πρέπει να αλλάξει” στην κατεύθυνση κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και θέσης του Ασφαλιστικού σε νέες βάσεις από μια λαϊκή εξουσία που θα προχωρήσει στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, προσθέτοντας “η κοινωνική ασφάλιση με βάση τις δυνατότητες της Ελλάδας και της παραγωγής του πλούτου που κάνουν οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι δημόσια και δωρεάν.”

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, είπε ότι το βασικό πρόβλημα των hot spots είναι ότι γίνονται στρατόπεδα εγκλωβισμού και “από αυτή την σκοπιά λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουν.”

Είπε ότι για όσους έχουν έλθει θα μπορούσε να γίνει καταγραφή ή κατανομή “για να πάρουν τα χαρτιά τους να προωθηθούν, με αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ να προωθούνται σε χώρες που θέλουν, θα μπορεί να μπει μια τάξη τέλος πάντων, αλλά χρειάζεται ενίσχυση φυσικά από προσωπικό, χρειάζεται κάποιες υποδομές χρειάζεται όλα αυτά τα οποία δεν έχουν γίνει δυστυχώς μέχρι σήμερα.”

Επανέλαβε την ανησυχία του ΚΚΕ ότι με το περιεχόμενο και τις προδιαγραφές της ΕΕ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής των hot spots σε στρατόπεδα εγκλωβισμού, προσθέτοντας και την πρόταση του κόμματος για εξεύρεση τρόπου “απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες προορισμού. Διότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η σύμμαχος, εντός εισαγωγικών, Τουρκία.”

Ο κ. Κουτσούμπας, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις εντός του 2016 είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά συμπεριλαμβανομένης και της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες.

“Εμείς δεν προτείνουμε εκλογές. Αν γίνουν εκλογές και η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο τη χώρα σε εκλογική αναμέτρηση ας τις κάνει. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» πρόσθεσε.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που να προκύψει από τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων στην Βουλή, καθώς όπως είπε, ο κ. Κουτσούμπας, αντικειμενική βάση για τον σχηματισμό της υπάρχει με δεδομένο ότι στην κατεύθυνση των μέτρων και του μνημονίου “έχουν συμφωνήσει εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Λεβέντης.”

 

Διαβάστε επίσης:

 

Διαδηλωτές με στολή έκλεισαν το κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

Το σχόλιο του Λοβέρδου για τη γραβάτα του Παφίλη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ