Το κύριο άρθρο της Realnews: Όχι άλλους φόρους!

Με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνία και την αγορά, που έχουν ισοπεδωθεί από τη λαίλαπα των μνημονίων. Παράλληλα, απειλεί να εγκλωβίσει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, διαρκούς συρρίκνωσης και μιζέριας! Επιβάλλοντας εξοντωτικούς άμεσους και έμμεσους φόρους και αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για να διασωθούν τα ταμεία που βρίσκονται στο όριο του κραχ, διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, που αιμορραγεί εδώ και 6 χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

ΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ μια ματιά στα πρόσθετα βάρη που έχουμε επωμιστεί και τις θυσίες που έχουμε κάνει από το 2010 μέχρι σήμερα, καθίσταται σαφές ότι ο λογαριασμός που ετοιμάζονται να στείλουν οι κυβερνώντες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απλώς δεν βγαίνει. Στα χρόνια των μνημονίων έχουν επιβληθεί συνολικά 23 νέοι φόροι και έκτακτες εισφορές (σε εισοδήματα, στη μισθωτή εργασία, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην κινητή και ακίνητη περιουσία, στην κατανάλωση), ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν πληρώσει από το 2010 μέχρι σήμερα επιπλέον φόρους που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν επταπλασιαστεί στην εξεταζόμενη περίοδο και από 487 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, εκτοξεύθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ το 2015. Και είναι απογοητευτικό ότι όλες οι προαναφερθείσες θυσίες γίνονται ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι χάνονται στις μαύρες τρύπες της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Από το 2010 μέχρι σήμερα το κράτος έχει πάρει από τις τσέπες των πολιτών και τα ταμεία των επιχειρήσεων φόρους που συνολικά αγγίζουν τα 330 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί απλώς και μόνο για να συντηρήσουν το σπάταλο κράτος! Δεν έχει περισσέψει ούτε ένα ευρώ για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δράσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ της φοροεπιδρομής των τελευταίων ετών, η χώρα μας κατέχει και μια θλιβερή πρωτιά: έχει τους υψηλότερους συντελεστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ βρίσκεται στην Ελλάδα στο 23%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται στο 20,8% και 21,6% αντίστοιχα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των φυσικών προσώπων βρίσκεται στο 46% στην Ελλάδα, στο 42,3% στην ευρωζώνη και στο 39,5% στην Ε.Ε. Τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται στη χώρα μας με 26%, ενώ σε ευρωζώνη και Ε.Ε. με 24,8% και 22,9% αντίστοιχα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το υπουργείο Οικονομικών στήνει τώρα «λαιμητόμο», με συντελεστή φόρου 50%, αποκεφαλίζοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη μεσαία τάξη. Τα φορολογικά βάρη αυξάνονται συνεχώς σε ένα περιβάλλον ύφεσης και συρρίκνωσης της παραγωγής και των εισοδημάτων.

ΧΡΟΝΟ με τον χρόνο το κράτος ζητεί από τους φορολογούμενους ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 35% από τότε που ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα. Τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων το 2010 βρίσκονταν στα 115 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνουν στα 80 δισ. ευρώ. Και βέβαια όταν τα συνήθη υποζύγια καλούνται κάθε χρόνο να σηκώσουν ολοένα και μεγαλύτερα βάρη ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις τους συνεχώς συρρικνώνονται, λογικό είναι να έχει πλέον εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητο ύψος. Βρίσκονται στα 84 δισ. ευρώ και από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα αυξάνονται κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα, για να επιβεβαιωθεί με τον τρόπο αυτό η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

ΑΥΤΕΣ οι πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών έχουν στραγγίξει πλέον και τις τελευταίες ρανίδες διαθέσιμου εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Και έτσι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται και το κράτος να απαιτεί και επιπλέον «αίμα», επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Μόνον τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων, έχουν μεταφερθεί σε Βουλγαρία και Κύπρο περισσότεροι από 70.000 ΑΦΜ. Η υπερφορολόγηση και η λογική της εξίσωσης προς τα κάτω που διέπει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν λειτουργούν μόνο ως αντικίνητρο σε υποψήφιους επενδυτές που σχεδίαζαν να ρίξουν κεφάλαια στη χώρα μας… Διώχνουν από την Ελλάδα και τα τελευταία υγιή κύτταρα που έχουν απομείνει!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και δανειστές πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν ότι η αύξηση φόρων και εισφορών δεν αποτελεί τη συνταγή για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά το δηλητήριο που την εξοντώνει. Οφείλουν να ακούσουν το μήνυμα της κοινωνίας και της αγοράς, που με μια φωνή λένε: «Οχι άλλους φόρους». Οφείλουν με σκληρή δουλειά και φαντασία και χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος να χαράξουν μια άλλη στρατηγική που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Να περιορίσουν την κρατική σπατάλη, να βάλουν οριστικό λουκέτο στους δημόσιους οργανισμούς-σφραγίδες στους οποίους βολεύονται οι κομματικές πελατείες, να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση ώστε να μη χάνονται στη γραφειοκρατία τα λεφτά των φορολογουμένων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε εστία διαφθοράς, να πατάξουν το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, να αξιοποιήσουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία, να αναλάβουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν την πίτα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αν θέλουν να μιλούν για πραγματική μεταρρύθμιση και όχι για… απορρύθμιση της εθνικής μας οικονομίας!

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ