Αβραμόπουλος: Χρειάζονται και κέντρα κράτησης

Εκτός από τα hot spots  θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, επισημαίνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στο EurActiv.

«Χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά» προσθέτει.

Ο Έλληνας Επίτροπος επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν.

Προσθέτει πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα ενώ τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν.

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Κάνει επίσης ξεχωριστή αναφορά στο αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

«Σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι «τα σύνορά μας δεν χρήζουν “προστασίας” από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φτάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι “προστατεύει” τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος λέει ο ότι «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hot spots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε, επίσης, συστημικές μεταρρυθμίσεις» τονίζει. 

Η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης επισημαίνει ο Έλληνας Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την ανησυχία του και  για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας η οποία «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Θα πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό

Συνάντηση του Τσίπρα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας-Γαλλίας – ΦΩΤΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ