Τσίπρας: Έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του χρέους – ΒΙΝΤΕΟ

Η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας.  Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η έγκαιρη και θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ζητήματος του χρέους. 

Η πολυετής ύφεση επέφερε αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική, ανθρωπιστική κρίση. Η πενταετής ύφεση εκτός των κοινωνικών επιπτώσεων προκάλεσε και αρνητικές συνέπειες στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως σε αυτές (σ.σ.  μικρομεσαίες επιχειρήσεις) πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

“Από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση και προτεραιότητα μας αποτέλεσε η προσπάθειά μας παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που είχαμε, να βρούμε τον τρόπο να περιορίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.  Ο πρώτος νόμος που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση παρά τις αναιτιολόγητες αντιδράσεις των θεσμών αφορούσε στην προσπάθεια αντιμετώπιση της κρίσης” συνέχισε ο Πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως σε αυτό το πλαίσιο έγινε επανασχεδιασμός των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση σήμερα προχωρά μεταξύ άλλων στη σχεδίαση ενός νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την επέκταση του θεσμού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων.  “Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας δεν διασφαλίζουν μόνο την κοινωνική συνοχή αλλά αποτελούν ταυτόχρονα μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας” τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τα προβλήματα των τραπεζών  περιορίζουν τις δυνατότητες τους να προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους που θα βοηθούσαν την ανάκαμψη της οικονομίας και έκανε  λόγο για την ανάγκη να βρεθούν παράλληλα και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων. “Είναι καλό να παίρνουμε τα καλά παραδείγματα από το εξωτερικό” είπε, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε  πρότυπο εγχείρημα το πρόγραμμα ACT4GREECE της Εθνικής Τράπεζας, λέγοντας πως θα λειτουργήσει ως έναυσμα από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας.

“Με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των καταθέσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Έτσι, ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα μειωθεί και το κόστος του χρήματος. Ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω  είναι το έγκαιρο και θετικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ζητήματος του χρέους μέσα από την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή του waiver στην ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ” επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

“Από την πλευρά μας προχωρούμε στην δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού  συστήματος, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και τη βελτίωση του πλαισίου των διαγωνισμών και των δημοσίων συμβάσεων’ είπε ο Πρωθυπουργός και είπε πως “καταλύτης στο σχέδιο Παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί την άνοιξη θα είναι αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Στο Λονδίνο για το προσφυγικό την Πέμπτη ο Τσίπρας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ