Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι στην κοινή συνάντηση της Λευκωσίας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν και για την ανάγκη και τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, μιας λύσης που θα είναι πραγματικά προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας για όλους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη εμπιστοσύνης.

«Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και κατ’ ιδίαν τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυση του».

«Τονίσαμε και τη σημασία επανέναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, για την ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος» ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και βεβαίως υπογραμμίσαμε τη σημασία, που αποδίδουμε στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ με ουσιαστική ενεργοποίησης της ΕΕ για τη διαδικασία των συνομιλιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η διακήρυξη μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ – ΦΩΤΟ

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η τριμερής

Η τριπλή χειραψία Αναστασιάδη – Τσίπρα – Νετανιάχου – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ