Μήνυμα του Τσίπρα στις Βρυξέλλες: Να σταματήσει το blame game

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα προχωρά τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως σημασία έχει, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Διαβάστε επίσης

Η ερώτηση για τα… γυμνά αγάλματα που ξάφνιασε τον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι δηλώσεις Τσίπρα-Νετανιάχου – Τι περιλαμβάνουν οι διμερείς συμφωνίες – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ