Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζει: Το προσφυγικό δεν συνδέεται με το χρέος

Κατηγορηματική απάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ συμπλήρωσε ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα», τόνισε και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από αυτά. Συγκεκριμένα είπε πως αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει μια «αρκετά ολοκληρωμένη» πρόταση. «Συζητάμε τώρα την εμβέλεια και τη φιλοδοξία» της εν λόγω πρότασης με στόχο να διασφαλιστεί «μακροχρόνια βιωσιμότητα» του συστήματος, προσέθεσε ο ίδιος, ενώ έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής, ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Για “αρνητική σπείρα” στην Ευρώπη κάνει λόγο ο Γιούνκερ

Τελεσίγραφο 3 μηνών στην Ελλάδα για τη Σένγκεν

Αβραμόπουλος: Μπορούμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν μόνον εάν…

Η Κομισιόν για τη Σένγκεν: Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ