• Μουζάλας: Η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό

  11:11 πμ, Τετάρτη 27 Ιάν 2016 11:11 πμ, Τετάρτη 27 Ιάν 2016

  Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα σχολίασε ο o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι «αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα. Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους».

  Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην απόφαση της Δανίας να παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες, σημείωσε: «Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή» και συμπλήρωσε: «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική».

  Ο κ. Μουζάλας έκρινε και τη στάση της Άγκυρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

  «Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» υπογράμμισε.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι σήμερα θα συζητηθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ώς τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου. Για τις καθυστερήσεις φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Άμυνας, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι. Δίνει λίγο λιγότερο απ' ότι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

  Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι στην Ευρώπη «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές». «"Πνίξτε τους", είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» ανέφερε για τον Βέλγο υπουργό, Τέο Φράνκεν.

  «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό. Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Σχέδιο – σοκ για αποκλεισμό της Ελλάδας

  Στο κολέγιο οι ελληνικές υποχρεώσεις

  Αυξήθηκε στους έξι ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο της Κω

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα