Τσίπρας: Η μεγάλη μάχη είναι να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του, προσθέτοντας ότι «η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε».

«Ήταν καλό που έγινε η σημερινή συζήτηση. Ένα μείζον ζήτημα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης απασχολεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, συζητήθηκε ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού και κατατέθηκαν προτάσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μία πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστά δωμάτια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως συνήθιζαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις αλλά για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, το μείζον κοινωνικό θέμα η πρότασή μας έγινε δημόσια γνωστή.

Δεν την καταθέσαμε στα κρυφά στους θεσμούς, την καταθέσαμε ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική κοινωνία, την καταθέσαμε στους κοινωνικούς φορείς και είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο» υπογράμμισε και συνέχισε: 

«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη γιατί κατέδειξε το πρόβλημα. Δεν συζητάμε επειδή έχουμε μία υποχρέωση βάση της συμφωνίας. Συζητάμε ένα πρόβλημα που θα σκάσει στα χέρια μας, όποιος και αν κυβερνά αυτόν τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Και έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε τη συζήτηση και να βρούμε λύσεις.

Υπήρξε μία συμφωνία των περισσοτέρων στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Βεβαίως υπήρξε μία σειρά από διαφωνίες».

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μία δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος όμως θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι  είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα μιας ελάχιστης προστασίας ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι δεν θα έχουν μία προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα διότι αυτός είναι δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις των συνταξιούχων που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε διάλογο όμως πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων, όχι στην παραπληροφόρηση. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να καταλήξει σε μία μεταρρύθμιση που θα δώσει την προοπτική της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος διότι αυτό το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, δηλαδή θα αποτρέψει μια νέα οριζόντια επέμβαση στις συντάξεις».

«Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι εφικτός. Και πιστεύουμε ότι όσο πιο ειλικρινά και όσο πιο πλατιά κουβεντιάσουμε, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Σήμερα όλοι κατάλαβαν ποιοι έχουν προτάσεις και ποιοι λένε ανέκδοτα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Θεοδωράκης στον Τσίπρα: Έχετε το χάρισμα να λέτε ψέματα και να μην κοκκινίζετε – ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης στον Τσίπρα: Με τους δανειστές είστε εσείς που μας φορέσατε το τρίτο μνημόνιο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ