Τσίπρας: Καλούμαστε να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα – ΒΙΝΤΕΟ

Να πάρουν θέση σε «ένα εθνικό ζήτημα» κάλεσε όλα τα κόμματα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για κρυφτούλι, ούτε για εύκολη δημαγωγία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα. Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια που επιδεινώθηκε ραγδαία στα χρόνια της κρίσης. Είναι γνωστό ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια, με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν τα χρόνια της κρίσης».

«Δεν συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό επειδή μας το ζητούν οι δανειστές. Οι δανειστές μας ζητούν μία μείωση της ετήσιας δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ. Σήμερα συζητάμε για το ασφαλιστικό πολύ απλά γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Αν δεν πάρουμε μέτρα θα χρειάζονται συνεχώς τεράστια επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πορεία που αν δεν ανατραπεί, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κατάρρευση των Ταμείων και αδυναμία πληρωμής συντάξεων».

«Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση μια εκδοχή για εμάς θα ήταν να κάναμε ότι έκαναν και οι προηγούμενοι. Να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να το πετάξουμε στο μέλλον, με τον κίνδυνο κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε εξαιτίας της αναποφασιστικότητάς μας.

Αυτή είναι μία στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθιά ανεύθυνη είναι και η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια κυρίως τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν τη βαριά ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και έρχονται τώρα και ασκούν και κριτική και μας κουνάνε το δάχτυλο αντί να μας πουν καμία πρόταση. Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες».

«Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο, τον  δρόμο ευθύνης. Συντάξαμε τη δική μας πρόταση και τη θέσαμε σε διάλογο.

Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνηθήκατε το διάλογο και να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση στο πρόβλημα. Και μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία.

Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, εσείς που λεηλατήσατε τα ταμεία τα χρόνια της ανάπτυξης, εσείς που δημιουργήσατε τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε να καταθέσετε μία πρόταση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πρόταση. Μπορεί να μην σας αρέσει αλλά θέλουμε να σας προκαλέσουμε να καταθέσετε κάτι διαφορετικό. Ήρθαμε σε συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Θα τη στηρίξετε ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα μίας φιλελεύθερης, ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;

Περιμένω συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις ειδικά από εσάς που με μεγάλη ευκολία έχετε ψηφίσει τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεων, που μείωσαν τις συντάξεις συνολικά κατά 35% μεσοσταθμικά», συνέχισε.

«Στις σημερινές συνθήκες γνωρίζουμε ότι μία σύνταξη σε ένα νοικοκυριό είναι ίσως η αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όχι για τον ηλικιωμένο, ίσως και για όλη την οικογένεια, για τρεις γενιές πολλές φορές.

Θέσαμε ως βασική μας αρχή, ως βασικό μας προσανατολισμό στην πρόταση που καταθέτουμε να μην πάμε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, όταν ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιο, για τον άνεργο εγγονό.

Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα ξανασυζητάμε για τα ίδια σε λίγα χρόνια.

Καλούμαστε σήμερα εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε. Μην αρνείστε το διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη , δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας, με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ολομέτωπη επίθεση του Μητσοτάκη στον Τσίπρα: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση μεταπολιτευτικά

Τι είπε για τους αγρότες ο Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Αν δεν πάρουμε μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ