Προτάσεις από τη ΝΔ θα απαιτήσει ο Τσίπρας

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Σε ένα έντονα φορτισμένο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον θα διεξαχθεί απόψε, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η πρώτη μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα λάβουν θέσεις μάχης στο βήμα της Βουλής, γνωρίζοντας ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη επάνω τους, τόσο από το εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον εστιάζει στον αν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να υπερασπιστεί την ηγεμονία του στο εσωτερικό και στο κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει ως εναλλακτική λύση, όσο και από το εσωτερικό και κυρίως από τις κοινωνικές ομάδες που αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα, είχαν όμως επενδύσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει με την τοποθέτηση του να απευθυνθεί στο ίδιο ακροατήριο που θέλησε να προσεγγίσει με την ομιλία του την Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο, στην εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και γενικότερα αναμένεται, στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός να κινηθεί πιο θεσμικά και σε χαμηλότερους τόνους, η ομιλία του θα είναι σκληρή θα θέσει με επιτακτικό τρόπο στον κ. Μητσοτάκη τα ίδια διλήμματα και τα ίδια ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό από τη ΝΔ και τον αρχηγό της και θα κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι υπεκφεύγει και κρύβει τις ιδέες του, επειδή είναι ταυτόσημες με αυτές των δανειστών και έχουν ως αφετηρία τη μείωση των κυρίων συντάξεων.

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση, απεικονίζοντας την κατάσταση με πολύ δραματικούς τόνους και επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει, ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος και ότι η κυβέρνησή του θα πορευτεί με γνώμονα να αποτρέψει τη μείωση των συντάξεων και να προστατέψει τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες σε βάρος των εύπορων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα εμφανιστεί ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, θα αναφερθεί στις συζητήσεις που έγιναν με τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων και στις δυνατότητες που υπάρχουν για ανακούφιση των αγροτών και αναμένεται να διαβεβαιώσει εκ νέου ότι το φορολογικό των αγροτών δεν πρόκειται να συζητηθεί τώρα.

Πάντως, και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει το συντονιστικό των αγροτών σήμερα στα Τέμπη, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επαναλάβει τις επιθέσεις στους αγροτοσυνδικαλιστές και την ΠΑΣΕΓΕΣ, και να επιχειρήσει έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς αγρότες.

Στη δευτερολογία του, και αναλόγως πως θα κινηθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους και να προχωρήσει εκ νέου σε ένα μπαράζ επιθέσεων κατά του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον οποίο θα καταλογίσει νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ταυτίσει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη με ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές και έτσι να τρομάξει τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσοβόλας: Να ποιοι υπερχρέωσαν τη χώρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ