• Σε συμπληγάδες η πορεία προς την αξιολόγηση

  7:43 πμ, Σαββατο 23 Ιάν 2016 7:43 πμ, Σαββατο 23 Ιάν 2016

  Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

  Στη μέγγενη διπλών πιέσεων από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό βρίσκεται η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να φαντάζει πορεία μέσα από συμπληγάδες.

  Στο εσωτερικό και λόγω του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες της μεσαίας τάξης και του αγροτικού κόσμου της χώρας, οι οποίες φαίνεται να γίνονται καθημερινά πιο ακραίες.

  Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ώστε να κατευνάσει τις θιγόμενες ομάδες και ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες προσκρούει στις ενστάσεις των δανειστών που θεωρούν ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης δεν βγαίνουν και ότι για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό είναι απαραίτητη και η περικοπή των συντάξεων.

  Είναι ενδεικτική γι’ αυτό η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γενικής Διευθύντριας του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από την δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως τα οικονομικά του ασφαλιστικού δεν βγαίνουν αλλά και από την ευγενική υπόδειξη του Πιερ Μοσκοβισί, πως σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο φιλόδοξη.

  Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το ασφαλιστικό που έχουν παρουσιάσει στους εταίρους δεν έχει ικανοποιήσει τους δανειστές. Αντιλαμβάνονται λοιπόν, ότι η προσπάθεια βελτιώσεων που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα εύθραυστα οικονομικά του συστήματος αποκλείεται να γίνει δεκτή από τους δανειστές.

  Από την άλλη πλευρά, και βλέποντας την σφοδρότητα των αντιδράσεων σε ένα ασφαλιστικό που σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να θίξει όσο το δυνατόν λιγότερο τους σημερινούς συνταξιούχους, στην κυβέρνηση προκαλεί δέος η προοπτική των συμβιβασμών που θα πρέπει να κάνει ώστε να αποδεχθούν οι δανειστές το ασφαλιστικό και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

  Οι εκρηκτικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχέδιο Κατρούγκαλου προϊδεάζουν για ένα ακόμα άγριο μέτωπο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σ ένα ακόμα σκληρότερο ασφαλιστικό. Και ενώ στις αρχές Ιανουαρίου στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, μετά την έκρηξη των αγροτικών κινητοποιήσεων διακατέχονται από εμφανή ανησυχία και εκνευρισμό.

  Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα την κυβέρνηση είναι ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων σε βουλευτές στελέχη και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησαν πριν από δύο μέρες με επίθεση στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και επεκτάθηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές Καστοριάς και προσπάθεια να ακυρωθούν δημόσιες εμφανίσεις στελεχών του κόμματος.

  Αυτά προκαλούν έντονο εκνευρισμό στους βουλευτές, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα για απώλειες σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Στην κυβέρνηση υποπτεύονται υποκίνηση τέτοιων συμπεριφορών εναντίον τους και δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσαν να στιγματίσουν την απάθεια της αντιπολίτευσης απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Ο έντονος διάλογος των αγροτών με τους βουλευτές στο αεροδρόμιο της Καστοριάς - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα