Το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες για ασφαλιστικό – φορολογικό – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών.

Κατρούγκαλος: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τους Τρύφωνα Αλεξιάδη και Βαγγέλη Αποστόλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως επεσήμανε ο κ.Κατρούγκαλος, «οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο».

Όπως πρόσθεσε, το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει.

Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση. Οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», τόνισε στη συνέχεια ο κ.Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο και: «Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με την κοινωνία, για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι: «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές, ενώ είπε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.

Αποστόλου: Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε: «Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος», τόνισε.

«Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο”.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Αλεξιάδης: Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που καταβάλλει ένας αγρότης είναι 350 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι 945 ευρώ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης του φορολογικού των αγροτών άφησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

(Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Αλεξιάδης: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για το φορολογικό των αγροτών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ