Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός – ΒΙΝΤΕΟ

Στην ελληνική οικονομία και στο θέμα του προσφυγικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Στη συζήτηση, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, συμμετέχει ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο Πρωθυπουργός της  Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Φόρουμ και τι απάντησε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το προσφυγικό.

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική».

Η χώρα μας, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης.

Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Έχουμε απώλειες ζωών, γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Ή θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

«Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές», είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς».

Διαβάστε επίσης:

Σπίγκελ: Δεν ακούγεται ιδιαίτερα Μαρξιστής ο Τσίπρας στο Νταβός

Αποκάλυψε το plan x και βγήκε με την Δανάη Στράτου ο Βαρουφάκης – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ