Μαξίμου: Συμφωνεί η ηγεσία της ΝΔ με την ομολογία Χατζηδάκη;

Για ομολογία εκ μέρους του νέου αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ότι τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατέληξαν σε υπερβολικό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας αριθμό καναλιών και μάλιστα υπερχρεωμένων, κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης με αφορμή συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό “PARAPOLITIKA FM”.

Κατόπιν τούτου, οι κυβερνητικές πηγές ρωτούν: “Συμφωνεί η ηγεσία της ΝΔ με την ομολογία Χατζηδάκη για πολλά και υπερχρεωμένα ιδιωτικά κανάλια;”.

Αναφέρουν επιπλέον ως ενδεικτικό ότι, όταν ο κ. Χατζηδάκης ερωτήθηκε αν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης -έστω και μία- όπου επί 25 χρόνια οι τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται σε προσωρινό καθεστώς, απάντησε (“με αφοπλιστική, είναι αλήθεια, ειλικρίνεια”, όπως σχολιάζουν) ότι: «Μίλησα μόνος μου για τα λάθη μας».

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θέτοντας το ερώτημα: “Η νέα ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς σχολιάζει -άραγε…- τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του κόμματος;”.

Παραπέμποντας περαιτέρω σε αναφορές του αντιπροέδρου της ΝΔ, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ακόμα πως είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, όταν ρωτάται ο κ. Χατζηδάκης αν «μπορεί μια χώρα με 4,5 εκατομμύρια ενεργό πληθυσμό να έχει 7 κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας», απαντά ότι «σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά μπορεί να τα δείξει η αγορά». Και -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- όταν ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η αγορά τα έχει ήδη δείξει, αφού «έχουμε 7 κανάλια και το κάθε ένα έχει πάρει 200 εκατομμύρια δάνεια από τις τράπεζες» και, μάλιστα, χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αρκείται να ζητήσει την τιμωρία των υπευθύνων για το παρελθόν.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν ακόμη σε σειρά τοποθετήσεων του κ. Χατζηδάκη που έχουν “μεγάλο ενδιαφέρον”, όπως σχολιάζουν, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξής του, στις οποίες και απαντούν.

– Ειδικότερα, σχετικά με την αναφορά του ότι: «Θα πάμε από 7 άδειες που υπάρχουν σήμερα σε 4», απαντούν: “Όχι, κ. Χατζηδάκη. Δεν υπάρχουν καθόλου άδειες σήμερα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν ώστε τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα να λειτουργούν επί 25 χρόνια με προσωρινές άδειες”.

– “Υπάρχει εγγενής αντίφαση σε αυτά που λέει ο κ. Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι τους ενδιαφέρει να πάρουν πολλά χρήματα από τις άδειες. Αλλά την ίδια στιγμή επίσης λένε ότι θέλουν να έχουν μόνο 4 άδειες. Πώς θα πάρουν πολλά χρήματα με λίγες άδειες;”. Επ’ αυτής της τοποθέτησης του, σχολιάζουν: “άρα, κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πολλά χρήματα παίρνεις όταν πουλάς ένα προϊόν που είναι ελεύθερο; Απεριόριστο; Όπως, για παράδειγμα, όταν κάνεις ένα διαγωνισμό στη μέση του Βόρειου Πόλου και πουλάς… πάγο στους Εσκιμώους; Και -αντίθετα, σύμφωνα με τη Χατζηδάκειο λογική…- παίρνεις λίγα χρήματα όταν πουλάς ένα προϊόν που έχει το χαρακτήρα της «σπανιότητας», δεδομένου ότι αφορά στη χρήση μέρους του περιορισμένου ψηφιακού φάσματος; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση…”

– Ως προς την αναφορά του κ. Χατζηδάκη ότι: «Δεν έχουν αγαθές προθέσεις οι άνθρωποι. Διότι αν είχαν (…) δεν θα γινόταν διαδικαστικά ο υπουργός καναλάρχης, ούτε επί της ουσίας θα προσπαθούσαν περιορίζοντας τις άδειες να έχουν μόνο τους δικούς τους καναλάρχες», οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο νόμος 4339/24.10.2015 ξεκάθαρα ορίζει ότι ο υπουργός προσδιορίζει τον αριθμό των αδειών και τίποτε άλλο. Επιπλέον, σημειώνουν πως το ΕΣΡ προκηρύσσει τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, θέτει τους όρους, εξετάζει κατά πόσον οι φάκελοι πληρούν αυτούς τους όρους και απορρίπτει τους φακέλους, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. “‘Αρα, αποφασιστικός είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, για τη συγκρότηση της οποίας καλείται να συναινέσει η ΝΔ (όπως προβλέπει ο νομοθέτης) και αυτή αρνείται. Και όχι του υπουργού”, επισημαίνουν και σχολιάζουν: “Πώς, λοιπόν, συμπεραίνει ο κ. Χατζηδάκης ότι «ο υπουργός γίνεται καναλάρχης» και ότι η κυβέρνηση θέλει «να έχει μόνο τους δικούς της καναλάρχες», μόνον ο ίδιος γνωρίζει.

– Επίσης ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζουν την αναφορά του ότι «όταν έρχονται και λένε με το νόμο ότι τα κανάλια που θα πάρουν άδειες θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, αυτό μόνο στη Βόρεια Κορέα γίνεται». Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη ΝΔ “στην αρχή είπαν ότι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις” και πως “τώρα, δεν τους αρέσει η προϋπόθεση της απασχόλησης ικανού αριθμού εργαζομένων -ώστε να διασφαλίζονται τόσο οι θέσεις εργασίας, όσο και η ποιότητα του προγράμματος- γιατί είναι, λέει, Βορειοκορεάτικο μέτρο”. “Μήπως να αποφασίσουν τι θέλουν και μετά να βγαίνουν στα κανάλια;”, προσθέτουν.

– Τέλος, ως προς την τοποθέτηση του πως “είναι σε αντίθεση με την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο αυτό που κάνει η κυβέρνηση”, οι πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν: “Ας κάνει ο κ. Χατζηδάκης τον κόπο να διαβάσει την πρόσφατη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Euronews (18/1/16) ότι η Ευρώπη δεν παρεμβαίνει στο ένα θέμα και το θεωρεί μεμονωμένη εθνική πολιτική”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Χατζηδάκης για τις τηλεοπτικές άδειες και τη.. Βόρεια Κορέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ