Παπαδημούλης: Οι αριθμοί και τα γεγονότα επιβάλλουν ανησυχία

Την εμπειρία μίας εντυπωσιακής ανταλλαγής επαίνων και κομπλιμέντων ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντα Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, βίωσε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία του απολογισμού της λουξεμβουργιανής προεδρίας, η οποία λήγει σήμερα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για «φόρο τιμής» προς την ηγεσία του Λουξεμβούργου, για «την πολύ καλή δουλειά» που έκανε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Έκανε λόγο για «κομψότητα» στις διεθνείς συζητήσεις στο Παρίσι, μεγάλη επιτυχία για το κλίμα και «φωτισμένη καθοδήγηση» στο θέμα των προσφύγων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς (GUE-NGL), σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της προεδρίας και υπογράμμισε ότι επιβάλλεται «εγρήγορση και όχι αυταρέσκεια».

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ, ούτε εγώ ούτε η πολιτική ομάδα μου, την αισιοδοξία του επαίνου, την αβρότητα ανάμεσα σε Λουξεμβουργιανούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Η λουξεμβουργιανή προεδρία προσπάθησε, αλλά τώρα μετράμε τα αποτελέσματα του συμβουλίου μετά από ένα εξάμηνο έργο. Οι αριθμοί και τα γεγονότα επιβάλλουν ανησυχία, εγρήγορση, ευθύνη και όχι αυταρέσκεια. Τον Σεπτέμβριο αποφασίσατε τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων με αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο απολογισμός; Ούτε καν 1% υλοποίηση των αποφάσεων. Αφήσατε την Ελλάδα, ουσιαστικά, μόνη και αβοήθητη να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Υπογράψατε μία συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία, αλλά ο κ. Τίμερμανς λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μείωση των προσφυγικών ροών, γιατί οι τουρκικές Αρχές περιμένουν τα χρήματα χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη για τυχόν συρρίκνωση της Σένγκεν: «Μέσα σε αυτό το έδαφος των εγωισμών, των εθνικισμών, της ξενοφοβίας, φουντώνουν κραυγές ότι φταίει η Σένγκεν. Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν και κατάρρευση της Σένγκεν σημαίνει κατάρρευση της Ευρωζώνης και αυτό δεν θα κοστίσει μόνο στη δημοκρατία και στους πρόσφυγες, θα κοστίσει πανάκριβα και στην οικονομία.

Είναι η ώρα, όχι να συνχαίρεσθε μεταξύ σας, αλλά να παρθούν μεγάλες πρωτοβουλίες ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προβλημάτων, την ανάπτυξη με καταπολέμηση της ανεργίας και την αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενιαίο ευρωπαϊκό τρόπο» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπέτελ , στον Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος σημείωσε: «Κύριε Παπαδημούλη, μιλήσατε για τα προβλήματα της μετανάστευσης και συμφωνώ. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μονόδρομη, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να γίνονται σεβαστές από όλους. Ενώ το κόστος σήμερα, το επωμίζεται κυρίως η Ελλάδα. Όμως και η Γερμανία – κάθε χώρα προορισμός, έχει κόστος να αναλάβει, δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη μια χώρα από την άλλη. Θα πρέπει επίσης να πούμε σήμερα ότι τα hot spots δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες συναδέλφους μας ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα. Το Λουξεμβούργο ζήτησε από την ΕΕ και ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας, ευελιξία στις δαπάνες για να καλύψουμε και το θέμα της μετανάστευσης». 

 

Δείτε το βίντεο

Πηγή βίντεο youtube SYRIZA European Parliament 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ