Τσίπρας: Πρωτοβουλίες για ανακοπή της αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Το ασφαλιστικό, η διοικητική μεταρρύθμιση και η σύνθεση του ΕΣΡ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ.

Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού πάντως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες για συμφωνία σε αυτήν την συνάντηση, που θεωρούν ότι υπηρετεί κυρίως να δείξει, ότι στη δημοκρατία η αντιπαράθεση είναι μεταξύ πολιτικών κι όχι προσώπων, σε μια συγκυρία όπου η ΝΔ έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το προβάδισμα που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημοσκοπήσεις ήταν αναμενόμενο για την κυβέρνηση, θεωρούν όμως ότι ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ρεύμα και ότι η όποια δυναμική της εκλογής του θα εξαντληθεί μόλις καταθέσει τις προτάσεις του για τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό.

Όπως επισημαίνουν, το κυβερνητικό πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος και αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να την αντιμετωπίσει. Σε αυτό, πρώτος και σημαντικότερος σταθμός είναι η πανηγυρική εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Ταυτόχρονα, και για να αυξήσει τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και των κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα την πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τη ΝΔ, να αποκαλύψουν στην κοινή γνώμη τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η προημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία θα ζητήσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό στη βουλή, και που θα γίνει πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παρακάμψει το θέμα, παίζοντας «καθυστέρηση» στο ασφαλιστικό, με το επιχείρημα ότι έχει συγκροτήσει επιτροπή που θα συντάξει την πρόταση της αντιπολίτευσης και ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να τοποθετηθεί καθαρά. Η κυβέρνηση θα τον πιέσει, ώστε να πάρει θέση τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται να προχωρήσει, από το τέλος της εβδομάδος, σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στον Κ. Μητσοτάκη.

Αυτό που προκαλεί πάντως έντονη νευρικότητα στην Αθήνα είναι η στάση των δανειστών στο ασφαλιστικό και οι συνεχείς διαρροές, ότι η εξέταση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό θα καθυστερήσει και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών μηνών.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αυτό θα ήταν μια καταστρεπτική εξέλιξη για την κυβέρνηση, αφού και η οικονομία δεν θα άντεχε τόσο μεγάλη παράταση της εκκρεμότητας αλλά και η διατήρηση της συνοχής του κυβερνώντος κόμματος θα γινόταν πολύ δύσκολη, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους δεν υπάρχει η βάση, πάνω στην οποία ο κ. Τσίπρας θα διαχειριστεί το εσωκομματικό τοπίο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να προκαλέσει δημόσια το ΔΝΤ, το οποίο, όπως θεωρούν στην κυβέρνηση, είναι υπεύθυνο για την παράταση της εκκρεμότητας από την πλευρά των δανειστών να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που το θέλουν να έχει ενστάσεις στην ασφαλιστική πρόταση της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση, κινδυνεύει να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ορόσημο, ώστε να διευκρινιστεί η περαιτέρω στάση του ΔΝΤ και να ξέρουν που βρίσκονται με τους δανειστές τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα γίνει στο Νταβός την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Μάρδας: Το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι χρονιά ανάκαμψης

ΝΔ: Εθιμοτυπική η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

“Διασταυρώνουν τα ξίφη τους” Τσίπρας και Μητσοτάκης

Προ ημερησίας στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ