Διεργασίες στην Κεντροαριστερά – Η πρόταση της Γεννηματά και οι αντιδράσεις

Κινητικότητα και διεργασίες επικρατούν στον χώρο της Κεντροαριστεράς τα τελευταία 24ωρα.

Η πρόταση της Γεννηματά

Kάλεσμα στα πολιτικά κόμματα, τις κινήσεις και ομίλους καθώς και τα αυτόνομα στελέχη που εκφράζονται από τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς, απήυθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας την συνδιαμορφωση ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού  συμπαράταξης.

 Με άρθρο της στην εφημερίδα “Τα Νέα” σημείωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα ακολουθήσει η άμεση εκλογή από τη βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης με δύο προϋποθέσεις: Ανοικτό μητρώο έως την ημέρα της εκλογής και κανείς αποκλεισμός.

Τι λέει το Ποτάμι

Την ίδια ώρα άνοιγμα σε πολιτικούς που έχουν δείξει ότι τολμούν στις μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει, έκανε και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στα «Νέα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατονόμασε σε αυτό το πλαίσιο τον Τάσο Γιαννίτση, την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μετά από την δημοσιοποίηση της πρότασης της κ. Γεννηματά ο κ. Θεοδωράκης ερωτηθείς  για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις είπε: “Το με ποιους θα συνεργαστείς για να αλλάξεις κάτι προϋποθέτει ότι έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξεις. Οι συνεργασίες δεν γίνονται για να εξασφαλίσει ο Θεοδωράκης, ο Θεοχάρης, η Γεννηματά, ή ο οποιοσδήποτε βουλευτής τη θέση του στο μέλλον. Οι συνεργασίες γίνονται για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εάν δούμε λοιπόν, ότι συμφωνούμε στο πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, ας πάμε σε συνεργασίες. Αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε το κάρο πριν από τα άλογα”. 

“Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος –άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει- και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Αυτό λέει το Ποτάμι” σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ένα εγερτήριο δημοκρατικό σοκ» προτείνει ο Παπανδρέου

Σε συνέντευξη του στην Realnews ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρεόυ, προτείνει για τον χώρο της Κεντροαριστεράς «ένα εγερτήριο δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Ολα από τη βάση. Τώρα. Τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου μπορεί να τα λύσει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοιχτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε Συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα – όνομα, σύμβολα, καταστατικό και, κυρίως, πολιτικές θέσεις. Μετά, εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση» τονίζει.

Δήλωση – γρίφος του Θεοχάρη

Ζήτημα ηγεσίας στο Ποτάμι έθεσε εμμέσως πλην σαφώς με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Θεοχάρης.  

“Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άλωσης του χώρου Ποταμιού, κυρίως από τη ΝΔ και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ»  δήλωσε ο κ. Θεοχάρης. 

«Ως εκ τούτου το Ποτάμι πρέπει να διαμορφώσει τον μεσαίο χώρο και μάλιστα αμέσως. Πώς θα γίνει αυτό είναι θέμα του επικεφαλής του κόμματος. Αλλά εκτιμώ ότι ο κ. Θεοδωράκης πρέπει να πρωτοστατήσει εδώ και τώρα στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς εάν υπονοεί την οικειοθελή αποχώρησή του ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού είπε: “Το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο. Αυτό που λέω είναι απλο: Το Ποτάμι, ως έχει σήμερα, δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάκαμψη του αν δεν λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου που εκπροσωπεί, προκειμένου μια νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη να καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής διακυβέρνησης»

O ίδιος πάντως με το tweet του διευκρινίζει : “Όσοι βιάζονται να κρίνουν μια συνέντευξη, ας την διαβάσουν πρώτα. Ζητώ από τον Σταύρο να πάρει πρωτοβουλίες για το ριζοσπαστικό κέντρο”.

 Οι πρώτες αντιδράσεις

«Το πολιτικό νόημα είναι να τα αλλάξουμε όλα στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος .

«Δεν μπορούμε από εδώ και στο εξής να συνεχίσουμε με μικροκομματικές περιχαρακώσεις και με εγωισμούς. Ή θα καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζονται υπερβάσεις και γρήγορα βήματα ή θα μας προσπεράσει η ιστορία» τόνισε.

Από την πλευρά του  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης τόνισε πως η πρόταση της κ. Γεννηματά είναι «μια σημαντική, υπερβατικού χαρακτήρα κίνηση. Μιλάμε για μια επανεκκίνηση όλου αυτού του χώρου που είναι περίπου το 25% των Ελλήνων πολιτών»

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης σημειώσε ότι οι δηλώσεις τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του κ. Θεοδωράκη είναι  θετικές και ενδεχομένως να ανοίγουν έναν δρόμο. «Θεωρώ θετικό βήμα το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά αποφάσισε να δηλώσει δημοσίως ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποτελεί τη συσπείρωση της κεντροαριστεράς αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται μια νέα διαδικασία σχεδόν από μηδενική βάση για να συγκροτηθεί αυτός ο χώρος» τόνισε ο κ. Λυκούδης. «Από την άλλη, θεωρώ θετικό και αυτό που είπε ο κ. Θεοδωράκης ότι δεν είναι αντίθετος στη συγκρότηση μια μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός σχολίασε «Το Ποτάμι δεν έγινε για να είναι ένα κόμμα του 3% ή του 7%, αλλά για να γίνει ένας μεγάλος πόλος που θα συμπεριλαμβάνει τα κόμματα που θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρα.» Παράλληλα, σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλο χωρούν κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, η ευρωπαϊκή ΝΔ που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ