Γεροβασίλη: Θετικό το κλίμα με τους εταίρους – ΒΙΝΤΕΟ

Στην εξέλιξη των συζητήσεων με τους εταίρους αναφέρθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα θετικό κλίμα με τους εταίρους που διαπιστώνεται και από την άλλη πλευρά. Έχουμε μια συζήτηση η οποία έχει ωριμάσει, όσον αφορά και στο χρέος και η αξιολόγηση θα προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουν προκαθοριστεί» τόνισε, για να προσθέσει ότι και οι εταίροι επιθυμούν να περάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση.

Κλείνοντας η αξιολόγηση, που υπολογίζεται για το Φεβρουάριο, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κληθείσα να σχολιάσει όσα γράφονται για το ενδεχόμενο οι εταίροι να ζητήσουν από την Ελλάδα και νέα μέτρα, όχι μόνο ενόψει του ασφαλιστικού αλλά και ενόψει της έναρξης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, είπε ότι «σήμερα είμαστε σε άλλη μια κρίσιμη στιγμή που έχει να κάνει και με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα για τα οποία είμαστε και πάλι σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι σκληρή».

Ερωτηθείσα για το ρόλο του ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι το ίδιο το ΔΝΤ θα κρίνει την άνοιξη την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τώρα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Στο σημείο αυτό έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντα πίστευε πως η Ευρώπη θα έπρεπε μόνη να λύνει τα προβλήματά της» και ότι «η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα δεν ήταν πετυχημένο. Για τις απαιτήσεις που μπορεί να εγείρει το ΔΝΤ απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει μια μάχη συσχετισμών και διαπραγματευτικών γραμμών στην Ευρώπη. «Σε μια συσχετισμών, αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία πόσο δυνατά διαπραγματεύεται η ελληνική η κυβέρνηση, πόσο η ελληνική κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια» σημείωσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τη δημιουργία τείχους προστασίας της οικονομίας το περασμένο καλοκαίρι, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει τι εννοεί, ποιες πληροφορίες είχε, από ποιον τις είχε, ποιον φώναξε και απέναντι σε ποιον έφτιαξε αυτό το τείχος που δήλωσε ότι έφτιαξε, όπως περιέγραψε. «Νομίζω ότι και ο ίδιος θα πρέπει, και τον καλώ κιόλας, να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραμονή της εταιρείας El Dorando στις Σκουριές, υπογράμμισε ότι η χώρα αυτή έχει κανόνες, έχει νόμους και έχει νόμους ίσους για όλους. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρεί με την απειλή θα φύγω ή θα μείνω για μια οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις, θέλει επενδύσεις που θα συνεισφέρουν στην οικονομία και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αποδοχή πρακτικών για μη πληρωμή προστίμων και τήρηση αποφάσεων.

Την αντίδραση της κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε αναφορά δημοσιογράφου ότι «η κυβέρνηση είχε βάλει λουκέτο στην επένδυση». «Οι κυβερνήσεις δεν ανοίγουν ή κλείνουν επιχειρήσεις. Η ανάκληση της αδείας δεν γίνεται από την κυβέρνηση αλλά από υπηρεσίες του κράτους» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος που υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάλυση της νομιμότητας σε αυτή τη χώρα και ο κάθε επενδυτής να πράττει όπως επιθυμεί σε παραβίαση των κανόνων. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει πολιτική διάσταση στο γεγονός καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία ανέβαλε το ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο με τον αρμόδιο υπουργό, για να συναντήσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να δώσει συνέντευξη τύπου.

«Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις, προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με κανόνες και όρους. Θέλουμε ισονομία, υγιείς επιχειρήσεις, υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος και των επιχειρηματιών αλλά και με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ανέφερε ότι το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης και εφάρμοσε στη δημόσια διοίκηση ως υπουργός, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό. Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει τον πολιτικό λόγο που θα αρθρώσει η ΝΔ.

 

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ