Το παρασκήνιο της «γαλάζιας» κάλπης

Από τις Σέρρες έως το Λασίθι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έγραψε» πρωτιές, διπλασίασε ψήφους και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, κόβοντας πρώτος το νήμα των «γαλάζιων» εσωκομματικών εκλογών.

Και όπως συμφωνούν όλοι στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια αυτή η ανατροπή ήθελε κάτι παραπάνω από την «επικράτηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις νέες τεχνολογίες, στο διαδίκτυο και στην καμπάνια μέσω των social media.

Παράγοντας πρώτος: Βουλευτές που στήριξαν τον κ. Μεϊμαράκη μιλώντας στο real.gr αναγνώρισαν ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να επικρατήσει στο δίλημμα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό».

Στο ερώτημα δηλαδή ποιος θα μπορέσει να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές – όποτε και αν αυτές γίνουν. Και όπως συμφωνούν όλοι στα επιτελεία των δυο υποψηφίων, αυτό το δίλημμα κατάφερε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους και από άλλα κεντρογενή κόμματα – που πήγαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Παράγοντας δεύτερος: Η ανοχή του Κώστα Καραμανλή στους ψιθύρους ότι «παίζει πολιτικά» με τον Αλέξη Τσίπρα επενδύοντας στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη λειτούργησε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το τελευταίο «χτύπημα» από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – την «Αυγή» – που μέσω της αρθρογραφίας της πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη κόστισε στον ίδιο – καθώς δημιούργησε κλίμα ότι «κάτι παίζεται στο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ» και λειτούργησε υπέρ της συσπείρωσης των νεοδημοκρατών γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράγοντας τρίτος: Οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Συνεργάτες και στελέχη που βρίσκονται δίπλα τους «δούλεψαν» στην κομματική βάση με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει όλη σχεδόν τη Μακεδονία – ακόμη και στις Σέρρες κατάφερε να διπλασιάσει τις ψήφους του, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης πήρε μόνον 313 περισσότερες – ενώ στο Λεκανοπέδιο κυρίως μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του Μάκη Βορίδη που εν τέλει κινητοποιήθηκε υπέρ του – αύξησε τις διαφορές του από τον κ. Μεϊμαράκη σε όλους σχεδόν τους δήμους. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης «γύρισε» και το Λασίθι – την εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Πλακιωτάκη – που στον πρώτο γύρο έβγαλε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παράγοντας τέταρτος: Ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός αθόρυβα λειτούργησε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη – παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του επιμένουν ότι έμεινε αυστηρά ουδέτερος και αμέτοχος στην εκλογική διαδικασία. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σαμαράς πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα στην Καλαμάτα κινητοποιώντας υποστηρικτές και κομματικούς του φίλους για την ενίσχυση της υποψηφιότητας Μητσοτάκη.

Παράγοντας πέμπτος: Το αίτημα για ανανέωση. Η ξεκάθαρη «γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ανανέωση είναι και θέμα ηλικίας υπερίσχυσε της θέσης Μεϊμαράκη πως το καινούργιο έρχεται μέσα από τις αλλαγές με αξιοκρατία χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

Παράγοντας έκτος: Η κυβερνητική ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και στο παρά πέντε της κάλπης βγήκε μπροστά υποστηρίζοντας μια μεταρρυθμιστική ατζέντα ακόμη και με μη δημοφιλή μέτρα που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους ίδιους τους υπαλλήλους της ΝΔ.

Εμφανίστηκε με θέσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε να αποφεύγει έναν δημόσιο διάλογο μαζί του, επιμένοντας στην ουσιαστική πρόταση που παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – πρόταση που όμως δεν προσάρμοσε στις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ