Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή

 

Απρόσωπη ρύθμιση, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς με δεδομένη την κρίση, πολλές τράπεζες δυσκολεύονται να εγκρίνουν δάνεια σε Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χαρακτήρισε την τροπολογία για την ευθύνη διοικήσεων των Τραπεζών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή.

Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές και έγινε αποδεκτή πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση και από τη Βουλή, ξεσηκώνοντας όμως στη συνέχεια αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας είπε ότι έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 74) και τον Κανονισμό της Βουλής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αποδέχεται εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Ως προς την ουσία και το περιεχόμενο της, ο υπουργός είπε ότι ρυθμίζει την ευθύνη του προέδρου, των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και στελεχών Τραπεζών όταν υπάρχει σύναψη δανείων με Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει απιστία σωρευτικά αν έχουν προηγηθεί εγκριτικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της τράπεζας για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων και εφόσον τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ.

 

 

«Η διάταξη λέει, δηλαδή, κάτι αυτονόητο. Είναι μια απρόσωπη ρύθμιση η οποία γίνεται, με δεδομένη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για λόγους ασφάλειας δικαίου. Πολλοί τραπεζικοί οργανισμοί έχουν σε αυτές τις συνθήκες πρόσθετη δυσκολία να προβούν σε τέτοιες δανειοδοτήσεις και γι΄ αυτό γίνεται μια σαφής νομική οριοθέτηση ως προς το ζήτημα αυτό, χωρίς να αμφισβητούνται φυσικά οι κανόνες της διαφάνειας», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «δανειοδοτήσεις που έγιναν είτε προς κόμματα είτε προς άλλους φορείς, χωρίς να υφίστανται τέτοιες εγκριτικές αποφάσεις και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ, συνεχίζουν να αποτελούν απιστία. Και όλοι οι οποίοι εξέδωσαν τέτοιες αποφάσεις είναι υπόλογοι». Ανέφερε, επίσης, ότι η Βουλή είναι κυρίαρχη και αν η πλειοψηφία δεν θέλει τη ρύθμιση, μπορεί να την ανατρέψει.

 

 

Ο κ. Χατζηδάκης δέχθηκε τις σφοδρές επικρίσεις του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι την τροπολογία, που υιοθετήθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση και αιφνιδιαστικά τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν ακόμη και πρόσωπα που εκτίουν ποινές.

Ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε στη θέση ότι η τροπολογία δεν αφορά δάνεια που έχουν δοθεί προς τα κόμματα, κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη, όμως, να την ανακαλέσει, διότι αποτελεί σκάνδαλο και κατήγγειλε ότι: «παραπλανήθηκε ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση από εκείνους που ήθελαν να σβήσει το σκάνδαλο αυτό».

Κατηγόρησε, μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εκθέτει αρχηγούς, οι οποίοι με τη διασύνδεση που επιχειρήθηκε αναφορικά με τα δάνεια προς κόμματα, εμφανίζονται ως ηθικοί αυτουργοί για το αδίκημα της απιστίας. Αναφέρθηκε επίσης και στην περίπτωση της ΑΤΕ η οποία, όπως είπε, εισηγήθηκε να τοποθετηθούν τα αποθεματικά των ταμείων στη Merrill Lynch και ένα ποσοστό το τοποθέτησε στα Cayman, με συνέπεια να ζημιωθούν στη συνέχεια. Είπε, επίσης, ότι «είναι ντροπή για όσους την υιοθέτησαν ελαφρά τη καρδία» και μίλησε για πρακτικές που βλάπτουν την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο.

«Θα έπρεπε, όταν ψηφίστηκε η διάταξη αυτή και όταν έφτασε ο νόμος αυτός για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διάταξη αυτή να ανακληθεί» τόνισε και υπογράμμισε ότι «αν δεν αρθούμε όλοι πάνω από τα μικράτα μας και τις κακομοιριές μας, βλέπει καταστροφή στον τόπο διότι έχει γενικευθεί το “τρεις λαλούν και δύο χορεύουν”».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ