• Θετική αντίδραση από τους εργοδότες στο νέο ασφαλιστικό

  7:29 πμ, Παρασκευή 08 Ιάν 2016 7:29 πμ, Παρασκευή 08 Ιάν 2016

  Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

  Ως θετική εξέλιξη, η οποία ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου την κατ’ αρχήν συμφωνία για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

  Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, όπου προέκυψε συμφωνία σε «λελογισμένη» αύξηση των εισφορών για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επρόκειτο για την πρώτη θετική αντίδραση στο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, από την δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων την περασμένη Δευτέρα.

  Το Μέγαρο Μαξίμου χαιρέτισε αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων «ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις».

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι εργοδότες αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών με σημείο αφετηρίας το 1% (τα ακριβή μεγέθη θα προσδιοριστούν μετά την αποτύπωση της άποψης των εταίρων και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν) για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αντάλλαγμα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει μέτρα που θα αντισταθμίσουν εν μέρει το κόστος και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρόκειται για τα μέτρα αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο των προτάσεων για την προσέλκυση επενδύσεων που υπέβαλε προ ημερών ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση.

  Η εξέλιξη αυτή δίνει διαπραγματευτικά επιχειρήματα, ώστε να καμφθεί η αρνητική στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, εν όψει των περιοδειών που ξεκινούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να ενημερώσουν τους ομολόγους τους.

  Ωστόσο, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, μετά την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να παράσχει συναίνεση στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και μετά την αποκάλυψη ατελειών της κυβερνητικής πρότασης, που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων (π.χ. τα μπλοκάκια) και ανασφάλεια στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κινήσεις εκτόνωσης της όποιας έντασης, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση. Έτσι την επόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική συνεδρίαση.

  Αυτό συμφωνήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, όπου μετά την σύσκεψη με τους εργοδοτικούς φορείς, εκλήθησαν περίπου 20 βουλευτές και το προεδρείο της Κ.Ο, ώστε παρουσία του κ. Κατρούγκαλου, να ενημερωθούν αναλυτικά για το νομοσχέδιο και τις διατάξεις του.

  Στόχος της συνάντησης ήταν οι βουλευτές αυτοί, που έχουν και την πυκνότερη παρουσία στα ΜΜΕ, να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους εν όψει των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων.

  Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας διαφώτισης της κοινής γνώμης άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, σήμερα Παρασκευή.

  ΠΗΓΗ: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για τα "μπλοκάκια"

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα