• Ο Παυλόπουλος δέχτηκε ευχές από τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς - ΦΩΤΟ

  4:35 μμ, Παρασκευή 01 Ιάν 2016 4:35 μμ, Παρασκευή 01 Ιάν 2016

  Τις καθιερωμένες ευχές από την πολιτική, δικαστική, στρατιωτική, θρησκευτική και πνευματική ηγεσία της χώρας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη δοξολογία για το νέο έτος που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

  Ο κ. Παυλόπουλος αντάλλαξε θερμές ευχές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

  Στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και την οικονομική ανάκαμψή της εντός του 2016. Αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα φορέσει γραβάτα όταν διευθετηθεί το χρέος επισήμανε χαριτολογώντας ότι «το 2016 θα βγούμε από το μνημόνιο και θα φορέσεις γραβάτα». Ο κ. Τσίπρας απάντησε «Πρόεδρε, βάζεις ψηλά τον πήχη».

  Ακολούθησαν οι ευχές από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους υπουργούς της κυβέρνησης και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

  Στη συνέχεια ευχήθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι εκκλησιαστικοί αρχηγοί των Δογμάτων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, καθώς επίσης και ο Μανώλης Γλέζος, εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  Την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος και λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης συζήτησης που είχε με εκπροσώπους του Τύπου.

  «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω τον ρυθμιστικό ρόλο που απαιτούσαν οι πραγματικά δύσκολες για τη χώρα συνθήκες του 2015, ενώ με τη σημερινή βελτιωμένη εικόνα της χώρας θα πρέπει και οι εταίροι μας να επανεξετάσουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» τόνισε.

  Όπως εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος «εντός του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν, όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού».

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον θεσμικό του ρόλο, επισημαίνοντας ότι τον τήρησε στο ακέραιο ως Πρόεδρος. Υπενθύμισε ότι ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλά αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών. «Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του είναι να τονωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

  «Από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, η ΕΕ και η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, όπως και οι εταίροι μας στο ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του, αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων, υπογράμμισε. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα» πρόσθεσε.

  Ανέφερε επίσης ότι ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα.

  Για το ζήτημα της συνεργασίας των κομμάτων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και ότι ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δεν σημαίνει προτροπή για συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για νομοσχέδια αλλά για κάτι περισσότερο σημαντικό που αφορά την πορεία του τόπου, οπότε πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Ως παράδειγμα ανέφερε την αποδοχή της συμφωνίας από τους 220 βουλευτές και τη μεγάλη απήχηση που είχε αυτό στο εξωτερικό.

  Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά του Πρωθυπουργού.

  Σημείωσε ότι η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι τη θέλουν και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ρόλος του ως Πρόεδρος είναι επιδιαιτητικός.

  Σε ό, τι αφορά τη Συν��ήκη Σένγκεν τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει γιατί είναι άλλα τα δεδομένα από το 2001-2002. «Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ, στον τρόπο περιφρούρησης η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο» σημείωσε.

  Όσον αφορά στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό επεσήμανε ότι έχει δύο στόχους, να παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί και να κάνει τη συζήτηση για τη Σένγκεν.

  Πηγή / πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

  Διαβαστε επίσης:

  Ο Παυλόπουλος έκοψε την πίτα στην Προεδρική Φρουρά - ΦΩΤΟ

  Οι ευχές και το …ρόδι του Κακλαμάνη – ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα