Διπλωματική ένταση Ελλάδας – Τσεχίας – Οι προκλήσεις και η απάντηση της κυβέρνησης

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας έφεραν οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατά της Ελλάδας που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαντήσει στις επιθέσεις της Τσεχίας προχωρώντας  στην ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Τσεχία, Παναγιώτη Σαρρή.

Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση να επιστρέψει στην Αθήνα χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας»

Πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κρατήσει τότε χαμηλούς τόνους ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας είχε απαντήσει ότι «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος»

Οι προηγούμενες δηλώσεις του Τσέχου προέδρου

Τον Ιούλιο ο Μίλος Ζέμαν, μιλώντας στην εφημερίδα Mlada fronta Dnes ο Ζέμαν είχε ταχθεί κατά της εισόδου της Τσεχίας στην Ευρωζώνη «για όσο διάστημα η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ και για όσο διάστημα οι φορολογούμενοι, περιλαμβανομένων των Τσέχων, πληρώνουν το ελληνικό χρέος». Η αναβολή κατά τον Ζέμαν θα ισχύει μέχρι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ γεγονός που, όπως είπε, «θα ήθελα να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Και τον Αύγουστο ο κ. Ζέμαν είχε επανέλθει με νέες δηλώσεις κατά της χώρας μας. Σύμφωνα με πρακτορείο Bloomberg είχε πει ότι θα αρχίσει να πιέζει για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη του ευρώ, αμέσως μόλις αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρεπούση ξαναχτυπά και προτείνει αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας

“Πράσινο φως” για τη χρήση της λίστας Λαγκάρντ δίνει τροπολογία της κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ