Αμφισβητεί το πόρισμα της Βουλής για τη Siemens ο Στουρνάρας

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αμφισβητώντας το πόρισμα της βουλής που έκανε λόγο για ζημία 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από την Siemens.

“Για να είναι 2 δις ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δις. Δεν προκύπτει αυτό” είπε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε την άποψή του ότι ορθώς υπέγραψε την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την γερμανική εταιρεία.

Σήμερα, ανέφερε, “η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται”. Όπως είπε διαγράφηκαν 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Siemens από το Δημόσιο, δίνονται 90 εκατ. για υποστήριξη φορέων του Δημοσίου και καλύφθηκε η υποχρέωση για 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αφού έχουν δοθεί 157 εκατ. ευρώ. Όπως συμπλήρωσε, το μόνο που απομένει είναι τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που ο ίδιος έχει προτείνει να δοθούν για κατασκευή εργοστασίου λογισμικού.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε πως όταν ήταν υπουργός Οικονομικών παρέλαβε την εκκρεμότητα για υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012. Όπως είπε, συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν έπρεπε να τον υπογράψει “γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη”. Ανάλογη ήταν η γνώμη του τότε πρόεδρου του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, υποστήριξε, ενώ επισήμανε ότι πριν προβεί στο ΝΣΚ είδε τα πρακτικά της συζήτησης στη βουλή.”Είδα τα νομικά και τα επιχειρήματα και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σωστά λέτε ότι για εμένα εκεί τελείωσε ο ρόλος μου”.

Σε ότι αφορά την την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί είπε:”Όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειες που έκανα., αλλά έκρινε και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να την υπογράψω ούτε να την τροποποιήσω”.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Κατριβάνου-Λαγού στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ