Η α λα καρτ πλειοψηφία και τα σενάρια διεύρυνσης

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Μια απλή παρένθεση στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ωφελεί και προστατεύει όλους ή μια σκηνή από ταινία προσεχώς;

Το βέβαιον είναι ότι το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης θα περάσει σήμερα από τη Βουλή με διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτή που στηρίζει την κυβέρνηση.

Οι ΑΝΕΛ, κατηγορηματικά αντίθετοι, το καταψηφίζουν, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα το υπερψηφίσουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Η Νέα Δημοκρατία οδηγείται σε ψήφο κατά συνείδηση, δείχνοντας τα πραγματικά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει όποιος εκλεγεί αρχηγός στις 10 Ιανουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι σε θέματα που θίγονται οι “κόκκινες” γραμμές των δυο κομμάτων μπορούν να ψηφίζουν διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα όμως εισάγεται στην παρούσα Βουλή οι α λα καρτ συμμαχίες, που προϊδεάζουν για ενδεχόμενη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πολύ περισσότερο που η απρόσμενα υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί σπουδαία «προίκα» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα πιέσει το χώρο και τα κόμματα της κεντροαριστεράς, τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να υψώσουν τους τόνους κριτικής απέναντι στη Συγγρού.

Παράλληλο Πρόγραμμα και νομοθετικό έργο

Σε μεγάλη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα συμφωνήθηκε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό πιθανότατα και το απόγευμα σήμερα θα κατατεθεί πρόγραμμα για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα περιλαμβάνει και το παράλληλο πρόγραμμα, η απόσυρση του οποίου έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ζ.Κωνσταντοπούλου για το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Με τον Αμπάς συναντήθηκε ο Π. Καμμένος

Με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης συναντήθηκε ο Πλακιωτάκης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ