• Το μήνυμα του Τσίπρα για την επίλυση του Κυπριακού - Οι κοινές δηλώσεις με τον Αμπάς - ΒΙΝΤΕΟ

  5:27 μμ, Δευτέρα 21 Δεκ 2015 5:27 μμ, Δευτέρα 21 Δεκ 2015

  "Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα" τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και για την επίλυση του Κυπριακού. "Υπογράμμισαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή μας η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση που καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία στο πλαίσιο της ευρυτερης περιφερειακής αποσταθεροποίησης" τόνισε.

  Πρόσθεσε επίσης ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

  "Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, η άνοδος τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό" και "η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με θύματα αμάχους" πρόσθεσε.

  Υπογράμμισε ότι "σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ενίσχυση των σχέσεων μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική".

  Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα "δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ".

  Σημείωσε ότι είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

  Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος "Παλαιστίνη" και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

  Επεσήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ψήφισμα που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί».

  «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού» τόνισε.

  Ο κ. Αμπάς σημείωσε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους στον παλαιστινιακό λαό που κατανοούν τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Ευχαρίστησε επίσης και τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

  Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.

  Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967 τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

  Επεσήμανε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού».

  Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

  Διαβάστε επίσης:

  Για την ελευθερία του Τύπου μίλησε ο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα