• Η αυτοκριτική Τσίπρα και το «καρφί» του Βαρουφάκη

  7:34 πμ, Κυριακή 20 Δεκ 2015 7:34 πμ, Κυριακή 20 Δεκ 2015

  Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικές. «Νομίζω ότι χάσαμε χρόνο και στο τέλος ξεμείναμε από δύναμη και βρεθήκαμε χωρίς χρήματα. Αν το ξέραμε αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει πιο θαρραλέες αποφάσεις στην αρχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Το πιο πρόσφατο επεισόδιο τιτλοφορείται «Παραδοθείτε ή πεθάνετε» και περιγράφει την περίοδο από το δημοψήφισμα μέχρι την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

  Αυτοκριτικός εμφανίζεται ο Αλέξης Τρίπρας στην τέταρτη συνέχεια του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον «#ThisIsACoup». Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικές. «Νομίζω ότι χάσαμε χρόνο και στο τέλος ξεμείναμε από δύναμη και βρεθήκαμε χωρίς χρήματα. Αν το ξέραμε αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει πιο θαρραλέες αποφάσεις στην αρχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Το πιο πρόσφατο επεισόδιο τιτλοφορείται «Παραδοθείτε ή πεθάνετε» και περιγράφει την περίοδο από το δημοψήφισμα μέχρι την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

  Στην ερώτηση γιατί δεν αποφάσισε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μετά την άρνηση των Ευρωπαίων για συμβιβασμό, ο πρωθυπουργός χωρίς περιστροφή απαντά ότι «Αν σηκωνόμουν και έφευγα εκείνο το βράδυ πιθανότατα θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ, ίσως και για δύο ή για τρία, αλλά θα υπήρχε πραγματική καταστροφή τις επόμενες μέρες και νύχτες όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οπότε ήταν ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Η καρδιά μου, η ψυχή μου έλεγε φύγε αλλά το μυαλό μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια λύση ακόμη και αν ήξερα ότι αυτή η λύση θα ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή».

  Το μέλλον των μνημονίων

  Ο πρωθυπουργός βέβαια μιλά και για τα μνημόνια και στην ερώτηση εάν μετάνιωσε που είπε ότι τελείωσαν και τα μνημόνια και η τρόικα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν ήταν τόσο εύκολο να τελειώσει. Νομίζω ό,τι έκαναν σε εμένα, σε εμάς, στην Ελλάδα όχι μόνο επειδή δεν μας συμπαθούσαν αλλά και επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρω ότι οι εξελίξεις, το αποτέλεσμα, ό,τι συνέβη μετά δεν ήταν μια καλή εξέλιξη αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να νιώσουν αξιοπρέπεια ήταν κάτι παρά πολύ σημαντικό. Αυτές ήταν ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, και αυτές οι στιγμές συνέβησαν».

  Το «καρφί» του Βαρουφάκη

  Αιχμές με έμμεσο τρόπο κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ντοκιμαντέρ.

  «Ένιωσα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου. Ένιωσα απίστευτη θλίψη και το αίσθημα ότι προδώσαμε το 62% των πολιτών που με φοβερό θάρρος τόλμησε απέναντι στο κατεστημένο, απέναντι στα συστημικά ΜΜΕ που τους τρομοκρατούσαν μέσα στο σαλόνι τους μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθημερινά απέναντι σε κλειστές τράπεζες, απέναντι στην ΕΚΤ, απέναντι στην Τρόικα, ένιωσα ότι τους προδώσαμε και δεν νομίζω ότι είχαμε το ιστορικό δικαίωμα να το κάνουμε αυτό», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, που οδήγησαν στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και τους δανειστές και έτσι στο τρίτο μνημόνιο.

  Πηγή:real.gr

  Διαβάστε επίσης

  Τι είπε ο Τσίπρας μετά τη συμφωνία του Ιουλίου στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον - ΒΙΝΤΕΟ

  Ο Πολ Μέϊσον αποκαλύπτει όσα γνώριζε ο Βαρουφάκης - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα