Το Μαξίμου για τη συνέντευξη Ντομπρόβσκις: Ανοιχτός στο ενδεχόμενο για ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό

Την εκτίμηση ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σημερινή συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

Παράλληλα σημειώνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «το γεγονός αυτό εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».

«Αντί γι αυτό προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή προφανώς πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στην συνέντευξή του στο ΜΝΙ, euro2day, στα αποσπάσματα της οποίας παραπέμπουν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει το εάν θα συμμετέχει ή όχι το Ταμείο και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει.

Για το εάν θεωρεί ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του χρέος ή υπάρχει επιλογή για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν συμφωνήσουν στη βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσής του, οι χώρες-μέλη του ευρώ θα αποφασίσουν  στο τέλος ποια πρόταση θα υιοθετηθεί.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μεγάλες διαφορές στην αξιολόγηση, ότι φυσικά υπάρχουν διαφορές και πως δεν θα δώσει υπερβολικές διαστάσεις στις διαφορές. «Είναι οι χώρες της ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν» σημειώσε.

Σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει πως δεν θα αποδεχτεί περικοπές σε κύριες συντάξεις και αντιπροτείνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές,ο κ. Ντομπρόβσκις ερωτηθείς εάν συμφωνεί με αυτό το αντίμετρο απάντησε: «Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές»

«Μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» επεσήμανε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ντομπρόβσκις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικού Μνημονίου

Ένταση στη συνεδρίαση για το παράλληλο πρόγραμμα – Αποχώρησαν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,Ποτάμι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ