Αυτοψία στα hotspots από τον Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Επιτόπια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται σε Χίο και Λέρο για να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτεί τα hotspots που δημιουργούνται στα δυο νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πορεία των εργασιών. 

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού είναι όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, καθώς προηγείται χρονικά λίγες μόνο ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα το μεταναστευτικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να έχει στις αποσκευές του «όπλα» προκειμένου να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποτρέψει τετελεσμένα με στόχο οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Frontex να μην επιβληθούν, αλλά να συναποφασιστούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με την Ελλάδα. 

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα αντικαταστήσει τη Frontex

Σε πολιτικό επίπεδο χθες το κολέγιο τω Επιτρόπων στο Στρασβούργο αποφάσισετη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex και θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφύλακες – Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency EUBCGA).

Πυρετώδεις εργασίες για τα hotspots

Σε Χίο και Λέρο έχει ξεκινήσει η δημιουργία των δυο πρώτων σημείων υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με απόφαση της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το Hotspot της Χίου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Tα συνεργεία του Στρατού συνεπικουρούμενα από ιδιώτες εργολάβους από την Παρασκευή ξεκίνησαν τις εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του πρώην εργοστασίου με χωματουργικές εργασίες για τη διευθέτηση του χώρου και την τοποθέτηση των οικίσκων. 

Οι 20 πρώτοι μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τον Πειραιά με το “Blue Star Patmos” ενώ από το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκαν ακόμα 20 οικίσκοι με το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σε ότι αφορά στους οικίσκους είναι όμοιοι με αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στον Αμυγδαλέζα ενώ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να έρθουν ακόμα 35, αγγίζοντας τον συνολικό αριθμό των 75.

Στο γήπεδο του χόκεϊ για τρεις μήνες οι μετανάστες

Λύση, έστω και προσωρινή, βρέθηκε στο ζήτημα της στέγασης των μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και επέστρεψαν στην Αθήνα. Μετά από πολύωρη σύσκεψη του Γιάννη Μουζάλα και των τριών δημάρχων της περιοχής του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, υπουργείο και δήμοι συμφώνησαν στην μετεγκατάσταση των μεταναστών, για χρονική περίοδο τριών μηνών, στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό. 

Τη φύλαξη των μεταναστών θα αναλάβει η ΕΛΑΣ, με τη συνεργασία του υπουργείου, των όμορων δήμων και της περιφέρειας Αττικής. 

«Τίποτε δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συνεργασία της Ελληνικόν ΑΕ (ο μειοδότης της έκτασης) και του ΤΑΙΠΕΔ» τόνισε ο κ. Μουζάλας, μετά τη συνάντηση με τους τρεις δημάρχους. 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για την Ελλάδα με τίτλο #ThisIsACoup – BINTEO

Τσίπρας: Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος σου

Η ανάρτηση του Τσίπρα που “θυμήθηκε” η Κωνσταντοπούλου

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ