• Αυτή είναι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

  4:45 μμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015 4:45 μμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015
  Στο πολιτικό τοπίο της χώρας, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα και τη Νεολαία του, το προσφυγικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή αναφέρεται η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή τους στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών. Το αδιέξοδο που παρατηρείται στη ΝΔ ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της. Το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της ΝΔ, που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απόκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

  Η εκλογική βάση της Ένωσης Κεντρώων έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη του κόμματος αυτού για εκλογική επιβίωση το καθιστά απρόβλεπτο, ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνονθύλευμα.

  Το ΚΚΕ σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία, τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιόν. Δεν βλέπει τη σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν ν’ αλλάξουν την κοινωνία. Αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει και συλλήβδην εντάσσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μέτωπο με το οποίο αντιπαρατίθεται" σημειώνεται στην απόφαση σχετικά με το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

  "Η συζήτηση του τελευταίου διαστήματος περί πολιτικών συμμαχιών, οικουμενικών κυβερνήσεων που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα έπεσε στο κενό, καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική αριστερή λύση. Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου. Εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό στα πλαίσια του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δική μας απάντηση. Στόχος μας είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν" αναφέρεται.

  Σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι στόχος είναι ο "βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Με έμφαση στην στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος".

  "Το κόμμα μας και η κυβέρνηση μας οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές δεσμεύσεις του προγράμματος και με την επιτάχυνση και εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος». Η πίεση της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης δεν πρέπει να μας κρατά πίσω" συνεχίζει η απόφαση.

  Στην απόφαση υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ "να αναβαθμίσει την πολιτική παρουσία του και να κατοχυρώσει το ρόλο του. Και αυτός δεν μπορεί να είναι ένας ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την Κυβέρνηση".

  Σε ότι αφορά την πορεία προς το Συνέδριο, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  "Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία ΚΕ, παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα διοργανωθεί πολιτική εκστρατεία που θα αποτυπώνει τη συλλογική μας βούληση για ένα νέο «άνοιγμα» του Κόμματος στην κοινωνία και τις διεργασίες της. Την ίδια στιγμή θα τονίζεται ο διεθνής χαρακτήρας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία του εγχειρήματός μας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε μια περίοδο που η ΝΔ γίνεται έρμαιο των εσωκομματικών της ανταγωνισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα συνέδριο επικαιροποίησης της στρατηγικής και της ταυτότητάς του υπό τις νέες συνθήκες, το οποίο προσεγγίζει βλέποντας προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, βλέποντας προς την Ευρώπη και τις αλλαγές σε αυτήν"

  "Στόχος είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κεντρικό σύνθημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δική μας υπόθεση»', καταλήγει η απόφαση.

  Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση

  Διαβάστε επίσης

  Τσίπρας: Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος σου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα