Η «μάχη» για τα προαπαιτούμενα μεταφέρεται στην Ολομέλεια

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξέσπασε ήδη από χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων.

Με αιχμή την επιλογή για άλλη μία φορά του χαρακτήρα κατεπείγοντος για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και επί της ουσίας, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το νέο μισθολόγιο, που επιφυλάσσει αυξήσεις σε σημαντική μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων, το θερμόμετρο ανέβηκε στο κόκκινο.

Το ‘σφυροκόπημα’ εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ήταν συνεχές, και θεωρείται πρόγευση μόνο του τι μέλλει γενέσθαι σήμερα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψηφοφορία το βράδυ. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, οπότε και δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε ευρύτερες πολιτικές από όσες ρυθμίζει το παρόν νομοσχέδιο, με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Όλες τις τελευταίες μέρες, άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενη μεταξύ άλλων ότι με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν για τα κόκκινα δάνεια, ανοίγει την ‘κερκόπορτα’ για τα ‘κοράκια’ των αγορών.

Την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής θα αναλάβουν οι υπουργοί που θα πάρουν τον λόγο, όπως ακριβώς έκαναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, όχι αποφεύγοντας τις εντάσεις και εκείνοι. Απαντώντας στα περί «κατεπείγουσας διαδικασίας», πάντως, προέταξαν την ανάγκη άμεσης ψήφισης των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πάντως, δεν αναμένονται «εκπλήξεις» παρά τις «ενστάσεις» και τις διαφοροποιήσεις που ακούστηκαν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα από βουλευτές της συμπολίτευσης. Καθησυχαστικό, άλλωστε, είναι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι έρχεται και το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», καθώς και οι διαβεβαιώσεις ότι εφόσον περάσει ο σημερινός κάβος όσο και εκείνος του Φεβρουαρίου, το κλίμα για την χώρα θα αντιστραφεί.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Βουλή – Κριτική των φορέων στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

“Πέρασε” από την επιτροπή το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ