• Ο Μεϊμαράκης για τον Σαμαρά: Έχει δικαίωμα να εκφράζεται...

  10:37 πμ, Δευτέρα 14 Δεκ 2015 10:37 πμ, Δευτέρα 14 Δεκ 2015

  «Οχι» στην κυβερνητική σύμπραξη με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος» λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εσωκομματική εκλογή.

  Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης αφού διαχωρίζει τις έννοιες «συνεννόηση» και «συνεργασία», σημειώνει ότι με τον ίδιο στη θέση του προέδρου της ΝΔ «δεν πρόκειται η παράταξη να γίνει δεκανίκι μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής».

  Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε πολιτικά ασφαλής. Εσείς πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει είναι πράγματι ισχυρή; Μπορεί να αντεπεξέλθει και να στηρίξει τα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται;

  O Πρωθυπουργός με κουτοπονηριές και φτηνούς τακτικισμούς επιχειρεί να δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που πραγματικά ισχύει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ούτε οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει για να περάσει τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και τα οποία φέρουν αποκλειστικά την υπογραφή του.

  Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γι' αυτόν και την κυβέρνησή του είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Κάθε μέρα που περνά οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο πολύ εξαπατήθηκαν. Διαπιστώνουν ότι οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα και ότι το μόνο που μπορούν να προσδοκούν από αυτήν την κυβέρνηση είναι να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μήπως και σώσουν ό,τι ακόμη τους έχει απομείνει. Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ταχύτατη κατανάλωση του πολιτικού του κεφαλαίου.

  Κατά συνέπεια θεωρείτε ότι το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας είναι ορατό;

  Ούτε ορατό είναι ούτε έχει τεθεί από κανέναν. Αυτό που έχω πει και το ξεκαθαρίζω για ακόμη μία φορά είναι ότι τουλάχιστον για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης. Άλλωστε διαχρονικά η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συνεννόηση. Όμως άλλο συνεννόηση και άλλο συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του, με την ανεύθυνη και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους, έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα καταρχήν συνεννόησης. Αυτό που επιθυμεί είναι συνενόχους για να εφαρμόσει με τις μικρότερες δυνατόν συνέπειες την καταστροφική του πολιτική.

  Εσείς, εάν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ, τι θα προκρίνετε, εάν τεθεί θέμα; Τις εκλογές ή τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;

  Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει να βάζει πλάτη στις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές. Το κάναμε το καλοκαίρι που μας πέρασε, για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

  Εξαπάτηση

  Είναι όμως άλλο πράγμα να στηρίζεις επιλογές και νομοσχέδια που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον κι αποτρέπουν εθνικές συμφορές, κι άλλο να συμμετέχεις σε ένα κυβερνητικό σχήμα που ο ένας εταίρος συνειδητά προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες προσχηματικά επιδιώκει να συνεργαστεί. Με μένα πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται η παράταξη να γίνει δεκανίκι μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής. Αλλωστε με την ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική του ο κ. Τσίπρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο προγραμματικής συμφωνίας.

  Eάν εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ πόσος χρόνος θα απαιτηθεί έτσι ώστε η ΝΔ να βρει ξανά τον βηματισμό της;

  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία μέρα. Από την επομένη της εκλογής ως προέδρου της ΝΔ ξεκινά η νέα προσπάθεια για να καταστήσουμε την παράταξή μας πρώτη πολιτική δύναμη.

  Στη ΝΔ σε τι αφορά αυτή η σύγκρουση; Το «παλιό» και το «νέο» ή και ιδεολογικές διαφορές;

  Η πολιτική ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε κόμμα πατριωτικό που θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και φυσιογνωμία. Είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο. Το κρίσιμο διακύβευμα της εσωκομματικής μας αναμέτρησης είναι να αναδείξουμε μια νέα ηγεσία που θα καταστήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία στη συνείδηση των πολιτών ως δύναμη αλλαγής, ικανής να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

  Να αναδειχθούμε σε δύναμη αλληλεγγύης, προβάλλοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο πολιτικών απέναντι στις άδικες κι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η νεοφιλελεύθερη αριστερή κυβέρνηση. Να αποτελέσουμε ξανά δύναμη πολιτικής σταθερότητας κι ασφάλειας. Το επικοινωνιακό εύρημα περί παλιού και νέου είναι ένα οπισθοδρομικό απολίτικο και κάλπικο σύνθημα. Η ανανέωση απαιτεί ιδέες, όχι πράξη ληξιαρχείου! Γι' αυτό εγώ δίνω μάχη ιδεών και όχι γενεών.

  Για τον Αντώνη Σαμαρά

  Ενας πρώην Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να εκφράζεται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας «παίζει» μόνος στο πολιτικό σκηνικό και ότι οι πολίτες δεν βλέπουν τη ΝΔ να αποτελεί τον άλλο πόλο. Συμμερίζεστε εσείς αυτήν την άποψη;

  Είναι γεγονός ότι η εσωστρέφεια έχει πλήξει την αξιοπιστία μας. Οσο πιο σύντομα τελειώσουμε με τα εσωτερικά μας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Πρέπει όμως κι από την άλλη να αναγνωρίσουμε ότι όσο περνά ο καιρός κι αναδεικνύεται η αναξιοπιστία και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, τόσο πιο πολύ αναγνωρίζεται από τους πολίτες η προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να κάνουμε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και ισχυρή.

  Είδαμε πρόσφατα ένα άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί το ερμήνευσαν και ως προάγγελο ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά του. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο;

  Αυτές οι ερμηνείες είναι αυθαίρετες. Κάθε βουλευτής, πολύ περισσότερο ένας πρώην πρωθυπουργός, έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να δημοσιοποιεί τις απόψεις του.

  Την τελευταία περίοδο έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ στελεχών της ΝΔ. Πιστεύετε ότι την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα του ποιος θα εκλεγεί, όλα αυτά θα ξεχαστούν;

  Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, θα επιδιώξω να ενώσω και να συνθέσω ξανά την παράταξή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε απλοί στρατιώτες του κόμματος, γι' αυτό οφείλουμε όλοι να αποβάλουμε οτιδήποτε μας έκανε προσωρινά να στενοχωρηθούμε. Το χρέος αυτό το έχουμε και απέναντι στην παράταξή μας αλλά και στον τόπο.

  Πηγή real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα