Τζιτζικώστας: Δεν πρόκειται να δώσω στήριξη στον Τσίπρα

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη του και ζητά χρόνο μέχρι το συνέδριο για να ολοκληρώσει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

– Είστε σίγουρος ότι θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές την επόμενη Κυριακή; Απόλυτα! Σε αντίθετη περίπτωση τη Δευτέρα δεν νομίζω να υπάρχει πια Νέα Δημοκρατία ως κόμμα με κοινωνική αναφορά. Θα υπάρχει μόνον η ταμπέλα.

– Θα διακινδυνεύατε πέρα από ευχή και κάποια πρόβλεψη για τη συμμετοχή; Ειλικρινά πιστεύω ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ίσως γιατί ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που εμπιστεύονται τους πολίτες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι πολίτες… εμπιστεύονται τους πολιτικούς! Εχω πίστη στον κόσμο της Κεντροδεξιάς, νομίζω ότι έχει καταλάβει πια τι σημαίνει ενεργή συμμετοχή, τι μπορεί να αλλάξει ή σε τι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Δεν είναι στην πολιτική μας κουλτούρα, το ξέρω, αλλά οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους αλλάζουμε κι εμείς, πολίτες και πολιτικοί. Αλλωστε, η εκλογή του προέδρου από τη βάση και όχι μέσα από κλειστές διαδικασίες, αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση που δεν πρέπει να χαθεί.

– Σε τι βασίζετε την αισιοδοξία ότι θα κερδίσετε; Στο ένστικτο πολιτικής επιβίωσης του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε, δεν είναι θέμα προσώπου, δεν είναι θέμα προέδρου, είναι θέμα πολιτικής ζωής ή αργού θανάτου για ένα κόμμα που σε αντίθεση με τον άλλο πόλο του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε μέχρι στιγμής πολύ σκληρό για να πεθάνει! Τώρα, όμως, είναι η κρίσιμη στιγμή. Γιατί ο κόσμος της Κεντροδεξιάς είναι ένας άλλος κόσμος, έχει ιδέες, αρχές, αξίες, και δεν κοιτάζει τι παίρνει από το κόμμα του -συνήθως δεν παίρνει τίποτε σε προσωπικό επίπεδο-, κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό που θέλουν οι Νεοδημοκράτες είναι να βρει ξανά η παράταξη τον μεγάλο πολυσυλλεκτικό ανοιχτό εαυτό της. Και κυρίως να ξαναγίνει η παράταξη των μεγάλων ιστορικών επιλογών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην υπέρβαση της κρίσης. Κι αυτό πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω.

– Τι κόστος είχε το φιάσκο της πρώτης Κυριακής και ποιος φταίει; Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο, δεν μπορώ καν να το εκτιμήσω, αλλά αυτοί που έφταιξαν πολιτικά, ανέλαβαν και την ευθύνη. Τα όποια νομικά ζητήματα προκύπτουν θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το τραύμα να καθορίσει τις εξελίξεις.

– Το ότι σας στηρίζουν πρόσωπα όπως ο Μάκης Βορίδης σάς τοποθετεί στη Δεξιά. Σας ανησυχεί αυτό; Οπως ξέρετε, με στηρίζουν βουλευτές και στελέχη απ’ όλο το φάσμα της Κεντροδεξιάς. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη της υποψηφιότητάς μου σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία, η δυνατότητά μου να εκφράζω και να ενώνω το σύνολο της παράταξης. Αυτό το αποδεικνύει και η δυναμική του 71% των εκλογών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου συνθέτοντας απόψεις και ανοίγοντας πόρτες, αντί να τις κλείνω, κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό θέλω να κάνω και με τη Νέα Δημοκρατία.

– Σε ποια πολιτική και ιδεολογική βάση θα ενοποιήσετε ένα κόμμα που, όπως δείχνει η προεκλογική περίοδος, είναι κατακερματισμένο; Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κατακερματισμένη ιδεολογικά. Είναι πολιτικά κουρασμένη θα σας έλεγα, έχει επίσης μια αμηχανία κυρίως σε επίπεδο έκφρασης νέων σύγχρονων πολιτικών, αλλά δεν έχει θολή ταυτότητα. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι μια εκπληκτικά απλή και γι’ αυτό διαχρονική ιδεολογία, που δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από μια συνεχή επικαιροποίηση και στην περίπτωσή μας… εφαρμογή. Αν κάτι κάναμε λάθος, αυτό ήταν ότι δεν εφαρμόσαμε σε αρκετές περιπτώσεις την ιδεολογία μας.

– Σκέπτεστε, εάν εκλεγείτε, αλλαγές στο όνομα και τα σύμβολα του κόμματος; Θα είναι ο πυρσός που επανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης ή το αφαιρετικό σύμβολο του κ. Σαμαρά; Το όνομα είναι η ταυτότητά μας, δεν αλλάζει. Είναι σαν να ξαναβαφτίζουμε έναν άνθρωπο γιατί μας φαίνεται παλιομοδίτικο το όνομά του. Και ο ισχυρότερος συμβολισμός όλων είναι να ταυτίζεις το όνομα με τις πράξεις σου.

– Θα στηρίξετε τον κ. Τσίπρα στα δύσκολα μέτρα που έχει ακόμη μπροστά του; Ξεκάθαρα όχι. Η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει μια εθνικά υπεύθυνη στάση. Θα υπερψηφίζει και θα συναινεί σε ό,τι κρίνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα και θα καταψηφίζει ό,τι θεωρεί αρνητικό και καταστροφικό. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει στήριξη, δεν έχει παρά να φέρνει στη Βουλή θετικές για τον τόπο προτάσεις.

– Εχει λογική ότι το κόμμα σας ψήφισε το τρίτο μνημόνιο για να μη βγούμε από την Ε.Ε. και δεν ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους με κίνδυνο να βγούμε τώρα; Φυσικά έχει λογική. Ακούστε, όταν η χώρα κινδύνευε δεν είπαμε στον κ. Τσίπρα «έτσι όπως τα ’κανες έξι μήνες τώρα, βρες μόνος σου τη λύση». Κάναμε αυτό που επέβαλε το εθνικό συμφέρον, παρότι υποψιαζόμασταν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή του και θα μας πήγαινε σε νέες εκλογές. Και μας πήγε με σύνθημα αν θυμάστε «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» λες και δεν είχε ζητήσει τη στήριξή μας. Τυχοδιωκτικές μέθοδοι που συνεχίζονται και απειλούν να τελειώσουν τη χώρα. Τώρα κυβερνά ζητώντας συναίνεση όπου νιώθει ότι υπάρχει γι’ αυτόν πολιτικό κόστος, άρα ζητώντας συνενοχή και μας αποκαλεί «σκυλιά» που αλυχτούν επειδή δεν του επιτρέπουμε να σέρνει τη χώρα στο «καραβάνι» του που περιπλανιέται χωρίς σχέδιο και σκοπό, αλλά και σε επικίνδυνα μονοπάτια.

– Είσαστε υπέρ της συγκυβέρνησης ή των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η παρούσα κυβέρνηση δεν τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες; Είμαι υπέρ των καθαρών πολιτικών λύσεων. Αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει και λέει ότι μπορεί, ότι αισθάνεται ασφαλής με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, εμείς θα ασκούμε υπεύθυνα και σοβαρά τον θεσμικό μας ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν τώρα χάσει την πλειοψηφία, πάλι δικό του θέμα και δική του ευθύνη η συνέχεια. Θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την είσοδο νέων κομμάτων στη συγκυβέρνηση; Δικό του πρόβλημα, όχι της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και μ’ αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν δίνουμε καμία απολύτως συναίνεση. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τους Ελληνες και όχι κομματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

– Πόσο χρόνο δίνετε στην παρούσα κυβέρνηση; Κρίνοντας από τις καταστροφικές συνέπειες που επέφερε μέσα σε λίγους μόνο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προβλέπω αλλά και θα εργαστώ σκληρά για να σταματήσω αυτή την καταστροφική πορεία.

– Πόσο χρόνο δίνετε στο κόμμα σας για να ανασυγκροτηθεί πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά εάν κερδίσετε; Μέχρι το συνέδριο την άνοιξη. Μετά θα πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά όχι την εξουσία, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία, αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι έχουν πληρώσει με επώδυνο τρόπο τα χρόνια της κρίσης. Θα πρέπει εμείς να στραφούμε στην κοινωνία για να χτίσουμε ξανά τις σημαντικές γέφυρες που μας ενώνουν με τον κόσμο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Δεν έφυγε ο κόσμος, εμείς φύγαμε κι εμείς θα αλλάξουμε για να γεφυρωθεί το χάσμα. Η πατρίδα μας γρήγορα θα πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και η πολιτική οφείλει αυτή τη φορά να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτό.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις για το ζεϊμπέκικο της Γεροβασίλη: Κάνει… ζωάρα

Μητσοτάκης: Αν ο Καραμανλής θέλει να στηρίξει κάποιον να το πει ανοιχτά – BINTEO

Ξέσπασμα Άδωνι: Δίνουν αυξήσεις στο Δημόσιο, αλλά βάζουν κι άλλους φόρους

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ