• Η ερώτηση του Λεβέντη στον Τσίπρα για το προσφυγικό

  4:06 μμ, Δευτέρα 07 Δεκ 2015 4:06 μμ, Δευτέρα 07 Δεκ 2015

  Το προσφυγικό και την αντιμετώπισή του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο προκειμένου να επιλυθούν τα μέχρι σήμερα άλυτα προβλήματα, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

  "Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής τύπου «hotspots» στην ελληνική επικράτεια. Το ζήτημα παραμένει πού ακριβώς θα εγκατασταθούν αυτά τα κέντρα, πχ. στην ηπειρωτική χώρα ή αλλού. Η επιλογή ήταν αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης που αποφάσισε με αδιευκρίνιστα κριτήρια ως τόπους ίδρυσης να είναι πέντε σημαντικά από εθνική σκοπιά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).

  Υπογραμμίζοντας το αυτονόητο της έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους πρόσφυγες, η Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι η δημιουργία «hotspots» πρέπει να γίνεται με κριτήρια διαφανή τα οποία να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, η δε τελική επιλογή του τόπου εγκατάστασης οφείλει να εξασφαλίζει τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

  Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής τύπου «hotspots». Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θεσπίσει κανόνες ούτε για το τι ακριβώς είναι ένα “hotspot” ούτε για τον κανονισμό λειτουργίας του πχ. ποιος θα το συντηρεί, ποιος θα το διοικεί. Ακαθόριστο είναι επίσης από πού θα προέρχεται η χρηματοδότηση. Επομένως αυτή τη στιγμή, νομικά, hotspots ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

  Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την Κω. Σύσσωμη η κοινωνία της Κω αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία hotspot στο νησί επειδή αυτό θα σημάνει το τέλος του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Η Κως είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, δέχεται ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες και συμβάλει μέσω του τουρισμού τόσο στις θέσεις εργασίας όσο και στα έσοδα της Ελλάδας μέσω του τουριστικού συναλλάγματος. Ο τουρισμός αποτελεί «μονοκαλλιέργεια» για το νησί και προϋπόθεση όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωσή του.

  Ωστόσο, λόγω της εικόνας που παρουσίασε το καλοκαίρι όταν κατακλύστηκε από πρόσφυγες που έμεναν εκεί εγκλωβισμένοι επί μακρόν χρονικό διάστημα, η Κως υποβαθμίστηκε τουριστικά με αποτελέσματα ήδη εμφανή. Η ζημιά του 2015 ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Ήδη καταγράφεται μείωση προκρατήσεων 60% με τάση πτωτική. Η τουριστική απαξίωση της Κω συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να τη σταματήσει" αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

  "Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα να διαφυλαχτεί η Κως και να προστατευτεί. Ο Δήμος Κω και οι τοπικοί φορείς έχουν προτείνει αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν. Μία απ’ αυτές είναι στην Κω να γίνεται σε κατάλληλο χώρο η καταγραφή των προσφύγων οι οποίοι μετά από ολιγόωρη παραμονή να εγκαταλείπουν το νησί για το hotspot εκτός Κω και στο σημείο θα φιλοξενούνται ωσότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καλεί τον Πρωθυπουργό όχι μόνο να απαντήσει αλλά να δώσει λειτουργικές λύσεις ιδίως για την Κω που δεν θα δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα αντί να συμβάλουν στην επίλυση του προσφυγικού", καταλήγει η ανακοίνωση.

  Διαβάστε επίσης

  Αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

  Τι απαντά η γερμανική πρεσβεία για το δημοσίευμα που "προκάλεσε" το Μαξίμου

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα