Τσακαλώτος: Να δεσμεύονται οι υπουργοί “να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα”

«Είναι η ώρα να σηκωθούν και να μετρηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και σε μια διαφορετική πολιτική», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια διαφορετική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, γιατί όπως είπε είναι «τρέλα» οι βόρειες χώρες που είναι πλεονασματικές να μην επενδύουν για να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου, να μην έχει η Ευρώπη ένα «μεγάλο προϋπολογισμό» όπως περισσότερες μεγάλες νομισματικές ενώσεις.

Στη συνέχεια καταλόγισε στη σοσιαλδημοκρατία και τα λαϊκά κόμματα στην Ευρώπη ότι «έκαναν συμφωνία με τον διάβολο».

«Πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά ήταν στην πρόταση του Γιούνκερ» είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη. «Τότε είπατε ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ψηφίσατε ναι για να αυξηθούν οι μισθοί;»

Συνεχίζοντας απευθύνθηκε στους βουλευτές της συμπολίτευσης. «Για να σας βοηθήσω στα επιχειρήματά σας», είπε, «θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς: Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτίζονταν το πελατειακό κράτος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «φοροεπιδρομή» και η συμφωνία του Αυγούστου αποτελεί το «χειρότερο μνημόνιο», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι περιλαμβάνει φόρους 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονταν φόροι 4 δισ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μείωση μισθών και συντάξεων 4,7 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων αντιστοιχεί στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,7%.

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο προσφυγικό και υποστήριξε ότι «η αλληλεγγύη είναι ένα αγαθό που όσο πιο πολύ το χρησιμοποιείς τόσο πιο χρήσιμο γίνεται» και ότι βρίσκεται στο κέντρο των αριστερών αξιών.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να χαράξουμε έναν καινούργιο δρόμο, στον οποίο αυτές οι ιδέες θα είναι στο κέντρο της πολιτικής» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεσμεύονται οι υπουργοί «να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, μη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, όπως γίνεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η αναφορά του Τσακαλώτου στο ποδόσφαιρο και τον… Αντώνη Πανούτσο – ΒΙΝΤΕΟ

Οι τρεις αριθμοί και ο…Τζόκερ που έδωσε ο Τσακαλώτος – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ