Στήριξη Κέρι για προσφυγικό και ενέργεια

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Να προχωρήσει η ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να επιταχυνθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και IGB και να συνδράμει η Ελλάδα στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτά είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έστειλε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στις 5 ώρες που έμεινε στη χώρα μας, τελευταίος σταθμός της περιοδείας του σε χώρες της Ευρώπης.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα όσα είπε δημόσια και κατ’ ιδίαν ο Τζον Κέρι, κυρίως διότι η Αθήνα χρειαζόταν μια ισχυρή θετική παρέμβαση, προκειμένου να αντικρούσει την αρνητική κριτική που ασκείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση και την οικονομία.

Η επίσκεψη του Κέρι έγινε στη σκιά της επίθεσης του ISIS στο Παρίσι και τη διέλευση των δυο τρομοκρατών από την Ελλάδα. Γι’ αυτό και συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων wisa waiver, που αφορά στη μετάβαση στις ΗΠΑ χωρίς βίζα.

Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στην ΑΘήνα Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους το θέμα της υιοθέτησης σύγχρονων διαβατηρίων, που αποτελεί αμερικανικό αίτημα.

Πήγες από την κυβέρνηση έλεγαν ότι η υιοθέτηση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Παραδέχονται ωστόσο ότι ασκούνται πιέσεις από την άλλη μεριά που Ατλαντικού και ειδικότερα από το Κογκρέσο, ώστε να συμμορφωθούμε πλήρως με τις προϋποθέσεις.

«Η Ελλάδα είναι ανοικτή για επενδύσεις»

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο Τζον Κέρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεσμεύτηκε για οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνον με την «οριστική πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Παράλληλα, έστειλε το δικό του μήνυμα για το θέμα των επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι θα διαδώσει προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επενδύσεις», υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την προσπάθεια της Αθήνας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο πλευρών.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και τον ρόλο της χώρας μας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέρι: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ