Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες

Τα ζητήματα και τις ανάγκες που προβάλλει το αναπηρικό κίνημα, συζήτησαν, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις οικονομικές, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, και αυτή είναι η προσπάθεια μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, το αναπηρικό κίνημα και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να θωρακίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, και εντός του δεδομένου δημοσιονομικού πλαισίου, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Αγωγή. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα ΑμεΑ.

Τέλος, σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, θα εξεταστεί η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ΑμεΑ.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι στη διάθεση τους να μιλήσουν επί της ουσίας και σε βάθος, αλλά και να συνεργαστούν προκειμένου, όπως τόνισε, και πέρα από την προσπάθεια διατήρησης κεκτημένων, να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο στα πλαίσια του δυνατού, με βάση της δημοσιονομικές ικανότητες της οικονομίας. «Για να μπορέσουμε», υπογράμμισε, «να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια και την ουσιαστική αρωγή των κοινωνικών κατηγοριών των συμπατριωτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν θα εξαντλούσαν στην παρούσα συνάντηση όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη επιστολή τους, προαναγγέλλοντας την έναρξη μιας πολύ στενής συνεργασίας.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Δεχθήκαμε πιέσεις για τη Σένγκεν και τις απορρίψαμε 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ